Nyheter

”Att ställa upp som förtroendevald i kyrkan utan att vara kristen är absurt”

Reaktionerna på kyrkopolitikern som tydligt deklarerar att han inte är kristen varierar kraftigt. "Uppskattar hans ärlighet" skriver en person på Facebook. "Skrämmande", skriver en annan.

Kommentarer från Facebook angående Pierre Kjellins debattartikel om att många kyrkopolitiker inte är kristna.
Kommentarer från Facebook angående Pierre Kjellins debattartikel om att många kyrkopolitiker inte är kristna.
Publicerad Senast uppdaterad

Efter att S-politikern Pierre Kjellin öppet berättade att han inte ser sig som kristen, men ändå vill ha ett förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan, har reaktionerna strömmat in.

På Dagens Facebooksida är de flesta kommentarer negativa.

– Då ska han inte ställa upp i kyrkovalet. Det är bedrägeri, skriver en person.

– Man upphör aldrig att förvånas, är en annan kommentar.

De som inte är direkt kritiska skriver att det i alla fall är modigt att vara ärlig.

– Dessutom, Gud ser till hjärtat, många icke-bekännande kristna kan ha sin tro, skriver en person.

S: "Alla är välkomna"

Lars Linder är kyrkopolitisk ombudsman för Socialdemokraterna.

Lars Linder.
Lars Linder.

– Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, det står i kyrkoordningen, och hälsar alla välkomna oavsett var man befinner sig på trons väg, svarar Lars Linder till Dagen.

– De förtroendevalda ska naturligtvis representera de medlemmar som kyrkan har, och det är medlemmarna som bestämmer vem som ska företräda dem genom kyrkovalet. Vi står upp för en öppen folkkyrka, och det är viktigt att den välkomnar människor och inte stänger dem ute.

Men borde inte en kyrka styras av personer som är troende?

– Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka som hälsar alla välkomna. Kyrkan borde styras av de personer som väljs av medlemmarna, det är demokrati.

POSK: Absurt

Lars-Gunnar Frisk är informatör för POSK, en av de nomineringsgrupper som vill få bort partier från kyrkopolitiken.

Lars-Gunnar Frisk
Lars-Gunnar Frisk

– Först måste man vara noga med att man inte kan döma en annan människas tro, man behöver inte vara troende på ett visst sätt för att duga som förtroendevald. Men att ställa upp som förtroendevald i kyrkan utan att vara kristen är absurt. Vad tror man att man har att tillföra. Det är närmast stötande, säger Lars-Gunnar Frisk.

Han menar att det är självklart att i vilket sammanhang man än ställer upp i, så ska man tro på organisationens budskap.

– Tycker man att idrott är dåligt, varför ställa upp som ledamot i en idrottsförening? Det blir motsägelsefullt. Ingen skulle göra det, det är bara i Svenska kyrkan, eftersom många partier betraktar kyrkan som en samhällsinstitution. Många ledande socialdemokrater uttrycker sig som att kyrkan är en del av den allmänna välfärden som vi ska slå vakt om.

Du håller inte med?

– Nej. Kyrkan är till för att förkunna evangelium, och sedan har vi ett socialt engagemang som en följd av vår tro.

"Skrämmande"

Tillbaka till Dagens kommentarsfält på Facebook. Där håller de flesta med om att det är absurt att personer som inte är kristna vill styra över Svenska kyrkan.

– Detta är skrämmande. Endast de som tror på Gud och hans son och den helige ande ska ha något att säga till om gällande kyrkan. Bort med all partipolitik, skriver en person.

– Det är ju helt tokigt, avskaffa hela detta val och låt kyrkan själva utse kandidaterna, lyder en annan röst.

– Får inte ens kyrkan vara kristet i detta hårt sekulariserade land, undrar någon.

Insprängd i all kritik finns även en och annan motröst.

– Jag tror det är bra med en bredd i representantskapet och att även de som inte öppet kallar sig kristna kan vara med. Detta så länge de inte motarbetar kyrkans övergripande mål men brinner för sin lokala församling.