Nyheter
Åttaårig pojke riskerade döden för hädelsebrott
Pojken skulle först åtalas men pakistansk polis backar
En åttaårig pojke i Punjab i Pakistan anklagades av polis för hädelse förra veckan. Ett brott han kunde ha dömts till döden för. Efter några dagar släpptes han och åtalet lades ner, vilket fick arga demonstranter att attackera ett hinduiskt tempel.
Pojken, som kommer ifrån en hinduisk familj, anklagades för att ha urinerat i en religiös skolas bibliotek, där heliga skrifter fanns.
– Han vet inte ens vad hädelse är och han har på ett felaktigt sätt blivit indragen i det här. Han förstår fortfarande inte vad hans brott var och varför han hölls i fängelse i en vecka, säger en familjemedlem till The Guardian.
Pojken är den yngste personen i landet som åtalats för hädelse, enligt tidningen.
Drar tillbaka anklagelserna
Förra veckan släpptes pojken mot borgen, vilket väckte starka reaktioner hos delar av den muslimska befolkningen, som sedan ska ha attackerat ett hinduiskt tempel.
Pakistan har en av de hårdaste lagarna mot hädelse i världen. Att anklagas för att ha uttalat sig negativt om profeten Muhammed kan räcka för att dömas till döden och religiösa minoriteter är extra utsatta.
De poliser som grep pojken ska i sin tur ha gripits men pojken och hans familj gömmer sig fortfarande i rädsla för repressalier.
Kristet par fria efter sju år
Förra veckan släpptes också ett kristet par som suttit fängslade i väntan på dödsstraff i sju år. Även de hade anklagats för hädelsebrott. De har nu anlänt till Europa. Domstolen i Lahore ändrade domen i juni efter att paret dömts till döden 2014.
Shagufta Kausar och hennes make Shafqat Emmanuel greps och åtalades då för hädelsebrott. De anklagades för att ha skickat sms med hädande innehåll, trots att ingen av dem är läskunniga.
– Vi är så lättade över att vi äntligen har släppts. De senaste åren har varit fruktansvärda. Vi ser fram emot att återförenas med våra barn, säger Shafqat Emmanuel.
Just brottsrubriceringen hädelse har använts allt mer godtyckligt mot religiösa minoriteter.
– Vi är glada att Shagufta och Shafqat efter så lång tid har släppts och nått säkerhet. Tyvärr är deras fall inte en enskild händelse utan vittnar om något som många kristna och andra minoriteter upplever i Pakistan i dag, sa människorättsjuristen Tehmina Arora.