Nyheter

”Även kristna kvinnor i Iran drabbas av bristen på religionsfrihet”

Världsvida protester efter Mahsa Aminis död • Människorättsorganisationen Article 18: Det iranska folket kämpar nu för sina grundläggande rättigheter, att få kunna välja hur de vill tro och praktisera. • Fariba Dalir blev kristen och engagerade sig i en evangelisk kyrka - avtjänar därför tvåårigt fängelsestraff •

Efter Mahsa Aminis död stormar demonstrationerna mot regimen i Iran, och sätter ljus på bristen på religionsfrihet. Även kristna kvinnor som Fariba Dalir (till höger) fängslas för sin religions skull.
Efter Mahsa Aminis död stormar demonstrationerna mot regimen i Iran, och sätter ljus på bristen på religionsfrihet. Även kristna kvinnor som Fariba Dalir (till höger) fängslas för sin religions skull.
Publisert Sist oppdatert

Fariba Dalir sitter i fängelse i Teheran på grund av att hon engagerat sig i en kristen församling. Religionsfriheten i landet aktualiseras när iranska kvinnor världen över nu klipper sitt hår och bränner slöjor, i spåren av 22-åriga Masha Aminis död i fängelse.

Protesterna i Iran har blivit allt mer omfattande efter att 22-åriga kurdiranska Masha Amini avlidit i häktet i början av september. Detta efter att ha gripits av landets så kallade moralpolis, anklagad för att ha burit den obligatoriska slöjan – hijab – på ett felaktigt sätt.

Även i Sverige har iranskor i helgen klippt sitt hår på gatorna i protest mot regimen i hemlandet.

– Frågan om att bära eller inte bära slöjan är en religionsfrihetsfråga. Regimen i Iran är totalitär, och det som nu händer visar bristen på religionsfrihet i landet, säger Mansour Borji till Dagen, opinionschef hos kristna människorättsorganisationen Article 18 i London, med fokus på Iran.

Kämpar för rätten att välja tro

Han vill lyfta fram att även kristna kvinnor drabbas.

– Det iranska folket kämpar nu för sina grundläggande rättigheter, att få kunna välja hur de vill tro och praktisera, säger han.

Föreskrifterna kring hur slöjan ska bäras finns inbakad i den muslimska sharialagstiftningen i Iran. De religiösa lagarna innebär att landets invånare förbjuds att lämna islam för att bli ateist, men även att konvertera till kristen tro.

Kurdiska kvinnor i Libanon visar stöd till 22-åriga Masha Amini. Runtokring i världen protesterar nu människor mot den iranska regimen.

Kristna kvinnor i fängelse

51-åriga Fariba Dalir är en av flera kvinnor i Iran som blivit kristna, och som nu sitter i fängelse. Hon avtjänar ett tvåårigt straff för att, som det sägs, “ha agerat mot den nationella säkerheten genom att etablera och leda en evangelisk kyrka”, rapporterar kristna människorättsorganisationen Open Doors.

Porträtt
Fariba Dalir sitter fängslad i Iran för att hon blivit kristen och etablerat en evangelisk kyrka.

Sedan i april sitter Fariba Dalir i det ökända Evin-fängelset i huvudstaden Teheran. Hon greps redan ett år tidigare ihop med fem andra kristna, inklusive hennes make. Men de andra fyra har släppts efter att ha dömts till ett kortare fängelsestraff, och de kunnat betala ett borgensbelopp. Fariba Dalir och hennes relativt nyblivne make Soroush tvingas nu leva åtskilda.

Mehri Behjati är en annan kristen konvertit som ungefär samtidigt dömdes till ett tvåårigt fängelsestraff för att hon varit involverad i en husförsamling. Hon har dock blivit förflyttad till ett annat fängelse närmare sitt yngre barn.

Husförsamlingar växer

När det gäller den kristna minoriteten i det starkt muslimska Iran har det stundtals kommit signaler om vissa lättnader för de kristna, men människorättsorganisationen Article 18 slappnar inte av, utan konstaterar att det finns en stor “oförutsägbarhet”.

Under första halvåret i år har 58 kristna blivit arresterade, medan siffran för hela 2021 var 72. På samma sätt har 25 kristna dömts till fängelsestraff hittills i år, medan siffran för hela 2021 var 15, uppger organisationen.

Allmänt sägs den delvis underjordiska husförsamlingsrörelsen i Iran vara en av de snabbast växande i världen.

Religionsfrihet ihop med kärnvapendialog

När det gäller religionsfriheten och kvinnors rättigheter i Iran ökar trycket från omvärlden efter 22-åriga Masha Aminis död. Knox Thames, som varit rådgivare i religionsfrihetsfrågor både hos presidenter Obama och Trump i USA, tror inte att fientligheten mot varken kvinnorättsaktivister eller religiösa minoriteter kommer att försvinna snabbt.

“Uttalanden och fördömanden är viktiga, men inte nog. För att sända ett budskap som slår igenom i Teheran krävs konsekvenser”, skriver Knox Thames i Religion News, och förespråkar att kvinnors rättigheter och religionsfrihetsfrågorna för USA:s del ska bakas in i kärnvapenförhandlingarna med Iran.

Fakta: Kristna i Iran

  • Antalet kristna i landet uppskattas till 800 000, av 82 miljoner invånare. Men siffrorna är osäkra.
  • Iran placeras på plats nio över länder med mest förföljda kristna enligt Open Doors World Watch List 2020.
  • Har en starkt växande underjordisk husförsamlingsrörelse.
Powered by Labrador CMS