Nyheter

Både ja och nej till kors i Europadomstolen

Nadia Eweida, anställd av British Airways, diskriminerades av flygbolaget när hon inte fick bära ett kors synligt på jobbet. Det har Europadomstolen slagit fast. – Jag hoppar av glädje, säger hon till BBC efter domslutet.

Europadomstolen slog i går fast att Nadia Eweida diskriminerades av flygbolaget British Airways när hon inte fick bära ett kors synligt på jobbet.
Europadomstolen slog i går fast att Nadia Eweida diskriminerades av flygbolaget British Airways när hon inte fick bära ett kors synligt på jobbet.
Publisert Sist oppdatert

Eweida, som är koptisk kristen, stängdes 2006 av från sitt arbete sedan hon vägrat att dölja ett kors som hon bar runt halsen. British Airways ändrade året efter sin klädpolicy så att alla får bära religiösa symboler, men Eweidas kamp har ändå fortsatt. Efter nej i sex olika brittiska juridiska instanser fick hon till slut alltså rätt i Europadomstolen.

– Det har inte varit någon enkel resa, säger hon till BBC.

– Jag är mycket nöjd över att kristna religiösa rättigheter har försvarats, både i Storbritannien och Europa, och jag är också mycket nöjd över att Europadomstolen till slut uttryckligen har slagit fast att jag har lidit av oro, frustration och smärta.

Tisdagens domslut innebär också att Nadia Eweida får motsvarande cirka 290 000 kronor i ersättning från den brittiska staten som har varit motpart i målet.

Premiärministern nöjd

Efter domslutet sa Storbritanniens premiärminister David Cameron att ha var ”förtjust” över att ”principen om bärande av religiösa symboler på jobbet har upprätthållits” och han tillade att människor ”inte borde drabbas av diskriminering på grund av religiös övertygelse”.

I likhet med Nadia Eweida hade Shirley Chaplin, Gary McFarlane och Lillian Ladele också överklagat brittiska domslut om diskriminering på arbetsplatsen till Europadomstolen. Samtliga menade att brott mot artikel 9 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter – som handlar om religionsfrihet – hade begåtts.

Men i motsats till Nadia Eweida fick de tre andra britterna avslag på sina överklaganden.

”Ett bakslag”

I sjuksköterskan Shirley Chaplins fall handlade det om att hon tvångsförflyttades till ett skrivbordsjobb sedan hon vägrat att sluta använda halsband med kors i. Enligt Europadomstolen handlade det inte om diskriminering och BBC:s religionsjournalist Robert Pigott säger att domarna därmed har slagit fast att överenskommelser om hälso- och säkerhetsfrågor väger tyngre än Chaplins religiösa rättigheter.

2008 fick Gary McFarlane sparken från sitt jobb som familjerådgivare sedan han sagt att han inte ville prata om sexuella problem med homosexuella par. Trots att Shirley Chaplin, Gary McFarlane och Lillian Ladele, som vägrade att viga homosexuella par, var separata mål valde Europadomstolen att höra alla tre tillsammans. Och domslutet blev alltså också likadant i samtliga fall.

– Det är ett bakslag för traditionella kristna som har förlorat ett flertal fall i brittiska domstolar när de har argumenterat för deras rättighet att agera på jobbet i enlighet med deras religiösa övertygelser, säger Robert Pigott.

”Domstolen erkänner korset”

Olle Kristenson arbetar som direktor med inriktning mot ekumenisk teologi på Sveriges kristna råd (SKR). I en kommentar till Dagen säger han att det är svårt att veta vilka konsekvenser tisdagens beslut får för svenskt vidkommande.

– Men det som är riktigt intressant är att domstolen erkänner korset som religiös symbol i fallet med Nadia Eweida. När det gäller samvetsfrihet för individer som arbetar i sekulära, men även religiösa organisationer, behöver vi jobba mycket djupare med frågan här i Sverige. De brittiska fallen är ganska specifika, men liknande situationer kan naturligtvis även uppkomma här.

Powered by Labrador CMS