Nyheter
Barkenbom förlorar tvist mot Solna pingst
Tingsrätten avslår Josef Barkenboms skadeståndsanspråk på församlingen

Solna pingstförsamling behöver inte betala skadestånd till tidigare pastorn Josef Barkenbom, som har stämt sin före detta arbetsgivare. Solna tingsrätt underkänner Barkenboms påståenden att församlingen skulle fingera arbetsbrist och strypa yttrandefriheten.
I stället säger Solna tingsrätt i sitt domslut att det nu blir Josef Barkenbom som får ersätta Solna pingstförsamling för dess rättegångskostnader på 165 000 kronor plus ränta, en summa som kristna företagaren och finansmannen Kjell-Roger Holmström tidigare har sagt att han ska betala.
Domstolen anser att församlingen har visat att uppsägningen av Barkenbom har föranletts av ekonomiska och organisatoriska skäl. Solna pingst har hävdat att arbetsbrist ligger bakom uppsägningen.
Väckte känslor i sociala medier
Det är ovanligt att en kyrka blir stämd av sin tidigare anställda pastor, dessutom med hänvisning till att ”klassisk kristen tro är under attack i delar av frikyrkan”. I bakgrunden finns olika syn på att Josef Barkenbom lät göra en video i sociala medier där han ironiskt kommenterade hbtq-frågan och omvändelseterapi-debatten, något som väckte starka känslor hos både politiker, medier och i kristenheten.
Barkenbom har hävdat att detta var skälet till att han blev uppsagd från sin tjänst på 20 procent i församlingen, och stämde därför Solna pingst och ville ha ett skadestånd på 135 000 kronor plus ränta samt jobbet tillbaka. Under förhandlingarna i domstolen hänvisade hans jurister även till religionsfriheten.
Ekonomiska skäl väger tyngre
Samtidigt som tingsrätten avslår Josef Barkenboms talan för domstolen ett resonemang som inte helt avvisar Barkenboms påståenden om ”personliga skäl” bakom uppsägningen med hänvisning till hans filminlägg, utan menar att han gjort sådana ”sannolika”, även om rätten också ser skäl som i viss mån talar emot detta.

Men domstolen menar alltså att församlingen verkligen har haft ekonomiska och organisatoriska skäl till att säga upp Josef Barkenbom, och att det då inte spelar någon roll att parterna haft olika syn kring hans kontroversiella medverkan i sociala medier.
De ekonomiska svårigheterna handlar bland annat om att församlingen gjort en förlust på drygt 329 000 kronor förra året (2022). Samtidigt fick man också nya medlemmar som kunde upprätthålla musiklivet i kyrkan.
Barkenbom ”nöjd med domen” – trots förlust
Josef Barkenbom säger i en skriftlig kommentar till Dagen att han nu väljer att gå vidare och vill välsigna Solna pingstförsamling att få ordning på sin ekonomi framöver och önskar dem allt gott. Han förklarar sig samtidigt nöjd med domen, trots att han inte får något skadestånd eller tjänsten tillbaka utan nu i stället själv – eller med hjälp utifrån – behöver stå för rättegångskostnaderna.
Barkenbom konstaterar att tingsrätten har vägt Solna pingst ekonomi mot att han kunnat göra sannolikt att ”personliga skäl” låg bakom uppsägningen, och att ekonomin då vägt tyngre.
Hans egna tolkning utifrån tingsrättens resonemang lyder: ”Domstolen ger mig rätt att det var min teologi och ståndpunkt som bevisligen låg bakom uppsägningen”. Vidare: ”Det betyder på svenska att Solna pingst sade upp mig för att jag predikade omvändelse från synder”.
Solna pingstförsamling kommenterar på sin webbplats domen genom föreståndaren Manuel Henriquez och ordföranden Marcus Jonsson:
”Från församlingens sida är denna process nu avslutad. Som församlingens föreståndare och ordförande önskar vi Josef Barkenbom och hans ombud Guds välsignelse inför framtiden.”

Vidare skriver de: ”Vi vill särskilt tacka församlingens medlemmar för den kärlek och trofasthet som ni har visat.”
”Solna pingstförsamling vill fortsätta vara en församling där alla är välkomna. Vi vet att ingen är perfekt men vi tror att allt är möjligt för Gud”, avslutar Manuel Henriquez och Marcus Jonsson.