Nyheter
Barndöpta kan få bli medlemmar i Filadelfia Stockholm
“Den samlade församlingsledningen föreslår att vi ska erbjuda medlemskap på ekumenisk grund”

Församlingsledningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm föreslår att stadgarna ska ändras så att personer som är barndöpta ska kunna bli medlemmar. Samtidigt betonar föreståndaren Niklas Piensoho att församlingen även fortsättningsvis ska ”förkunna och praktisera troendedop”.
Enligt de nuvarande stadgarna, som antogs 2012, kan den som ”har en personlig tro på Jesus Kristus och blivit döpt med de troendes dop, samt vill ansluta sig till församlingens tillämpning av Bibeln” upptas som medlem. Denna formulering ska enligt det nya förslaget finnas kvar.
Men i de nya stadgarna föreslås ett tillägg. Nämligen att den som ”har en personlig tro på Jesus Kristus, som blivit upptagen som medlem i en kyrka i en annan tradition och där levt med en tydlig bekännelse av denna tro, samt vill ansluta sig till församlingens tillämpning av Bibeln, kan på ekumenisk grund upptas som medlem i församlingen”.
Medlemmar ska diskutera på fyra samlingar
I brevet med förslaget till stadgeändringar som har skickats till församlingens medlemmar konstaterar Niklas Piensoho att den stora frågan handlar om medlemskapet.
”Den samlade församlingsledningen föreslår att vi ska erbjuda medlemskap på ekumenisk grund. Det betyder att vi vill pröva möjligheten för människor som kommer från församlingsgemenskaper som har en annan dopsyn än vår att bli medlemmar men vi vill göra det utan att ändra vår dopsyn.”
Nu ska medlemmarna diskutera förslaget vid fyra samlingar i församlingens kyrkor. För att besluta om förändrade stadgar krävs kvalificerad majoritet (2/3) i två på varandra följande möten med minst en månads mellanrum.
Förutsättningslöst samtal
Historiskt sett har församlingens stadgar reviderats var 10:e–20:e år. Clas Newman, biträdande föreståndare i Filadelfiakyrkan, konstaterar att det nu var dags att se över dem igen.
– Vi vill att stadgarna ska ligga i linje med den verksamhet vi vill bedriva och den verksamhet som vi bedriver, säger han till Dagen och poängterar att stadgarna reglerar mycket mer än bara frågan om medlemskap.
– Redan 2019 inleddes processen då vi i församlingsledningen påbörjade ett förutsättningslöst samtal kring bland annat församlingssyn, organisation, medlemskap, ledarskap och beslutsfattande.
Clas Newman vill inte spekulera i hur många individer i församlingen som skulle kunna bli medlemmar om stadgarna ändras enligt församlingsledningens förslag.

– Men det finns flera aktiva och engagerade människor som bidrar på olika och som vi räknar är med oss, men som inte kan bli medlemmar. Det här har varit ett krux för oss eftersom vi samtidigt inte vill ändra dopsyn. Nu har vi försökt lösa det genom att komplettera nuvarande ordning för att bli medlem med en ordning för medlemskap på ekumenisk grund där dopet inte är grunden.
Tidigare förslag drogs tillbaka
Detta är inte första gången som församlingsledningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm föreslår att kravet för medlemskap ska breddas. 2013 kom ett liknande förslag. Den gången ledde det till omfattande diskussioner inom församlingen – och inom pingströrelsen i Sverige – och i slutändan valde församlingsledningen att dra tillbaka förslaget.
Vid tidpunkten gjorde Dagen också en enkät bland landets pingstpastorer som visade att 90 procent av församlingarna hade troendedop som grund för medlemskap. Samma undersökning visade också att hälften av pingstpastorerna ansåg att Filadelfiakyrkan (och Smyrnakyrkan i Göteborg som också övervägde en breddning av medlemsbegreppet) var på fel väg. En stor del, 36 procent, uttryckte samtidigt att den föreslagna historiska förändringen var rätt.
I dag meddelar Smyrnakyrkans föreståndare Mats Särnholm att det inte är aktuellt att göra några förändringar i stadgarna som skulle innebära att barndöpta kan bli medlemmar i församlingen.