Nyheter
Barnkonventionen på väg bli svensk lag
FN:s barnkonvention – som i går fyllde 25 år – är på väg att bli svensk lag. Ett välkommet besked för den tidigare barn- och äldreministern Maria Larsson (KD). Hon drev frågan som minister men menar att regeringen kommit till ett dukat bord.

”Alla barn har samma rättigheter och lika värde.” Så börjar FN:s barnkonvention som skrivits under av 194 länder sedan den formulerades 1989. Vissa länder har skrivit in den i lagen, andra inte. Ett av dessa har varit Sverige.
– Även om svensk lagstiftning till stora delar är bra, finns fortfarande en del att göra för att garantera rättigheterna i konventionen, skriver statsminister Stefan Löfven och barn- och äldreministern Åsa Regner (S).
Tillsammans med drottningen är duon i New York för att fira jubileet av barnkonventionen, och deras förhoppning är att lagen ska träda i kraft nästa år. I början av oktober skrev elva kristna ledare en debattartikel i Dagen där man krävde det som nu är på väg att genomföras.
– Vi upplevde att vi blev bönhörda nästan innan vi hade sagt det. Vi tycker att det är jättebra, men fortsätter att kämpa för att man också ska införa tilläggsprotokollet som handlar om barns rätt att föra sin talan rättsligt, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.
Tillsatte utredning
Tanken med att göra konventionen till svensk lag är bland annat att stärka barns ställning i rätts- och asylprocesser. Den tidigare barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) är nöjd att den utredning hon tillsatte snart mynnar ut i ett lagförslag.
– Utifrån erfarenheterna i Norge, där konventionen är lag, tycker vi att utfallet blivit bra. Men jag tycker ändå att barns ställning trots 25 år med barnkonventionen är alldeles för svag i vårt samhälle. Deras röst tas för lite på allvar, säger hon.
Men varför tog det så lång tid som 25 år innan den blivit lag i Sverige?
– Ett av skälen är ju att barnkonventionen inte är skriven som en lagtext. Men jag är ändå nöjd att vi som alliansregering tillsatte den här utredningen. Den nya regeringen kommer till ett dukat bord, säger Maria Larsson.
Men det faktum att barnkonventionen blir svensk lag behöver inte nödvändigtvis förbättra situationen för utsatta barn. Det menar Lisa Ericson, ordförande i Nätverket för barnkonventionen.
”Att barnkonventionen blir svensk lagtext riskerar att bli kraftlöst om inte de tjänstemän som har inflytande över barns vardag samtidigt får utbildning och vägledning i hur arbetet ska se ut i praktiken”, skriver Lisa Ericson, ordförande i Nätverket för barnkonventionen, på DN Debatt.
Kommuner saknar planer
En undersökning som nätverket gjort visar nämligen att varannan kommun saknar en plan för hur barnkonventionen ska genomföras. Bara en av tjugo uppgav att de alltid lyssnar på barns åsikter inför beslut som handlar om dem.
Även Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, problematiserar den kommande lagen.
Inte för att han är emot barnkonventionen i sig, men hur den kommer att tillämpas. I konventionen står exempelvis att barn ska ha rätt till en meningsfull fritid och få undervisning om FN:s regelverk.
– Ska då föräldrar kunna stämma kommunen, med barnkonventionen som grund, om mina barn inte får sådan undervisning i skolan? Jag är helt övertygad om att sådana stämningar kommer att komma. Antagligen kommer de inte att få rätt, men i så fall kommer det att undergräva barnkonventionens legitimitet, säger han till TT.