Nyheter
Barnmorskornas fall tas inte upp i Europadomstolen
“Har du fel åsikt är du utestängd”, säger barnmorskan Ellinor Grimmark som i dag arbetar i Norge där hon getts samvetsfrihet

De två kristna barnmorskorna som prövade rätten till samvetsfrihet i Sverige kommer inte att få sin sak prövad i Europadomstolen. Försöket att få till en resning i ärendet avslogs.
Det har varit en process som hela Sverige har följt, då barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen försökte få jobb i Sverige med löfte om att inte behöva delta vid aborter. Deras begäran om samvetsfrihet, som tog sin början redan år 2014, har prövats av flera instanser i Sverige och deras juridiska ombud valde sedan att även vända sig till Europadomstolen.
I mars 2020 kom beskedet att domstolen inte tar sig an deras fall, men bara någon månad senare lämnades det in en resningsansökan. Det som lyftes fram var att den svenska domaren Erik Wennerström som varit med och fattat beslutet ansågs jävig, bland annat för att han ansågs ha kopplingar till barnmorskornas motpart i målet.
Europadomstolen motiverade beslutet att det inte blir någon resning med att inga exceptionella omständigheter har framkommit.
– Vi beklagar detta beslut djupt, även om det tyvärr var väntat, säger advokat Ruth Nordström från Skandinaviska människorättsadvokaterna (SHRL) som har drivit fallet, via ett pressmeddelande.
Gick titta vidare
Hon menar att det finns mycket i rättsprocessen som man borde ha tittat vidare på, och beskriver också hur de två barnmorskorna utsattes för ett enormt mediedrev då deras fall prövades i Sverige.
Med tanke på att det råder barnmorskebrist i Sverige beklagar hon att hennes två klienter inte tillåts jobba i landet.
– Varför ska våra klienter, empatiska och erfarna kristna barnmorskor, utestängas ur förlossningsvården av enbart ideologiska skäl när patientsäkerheten är hotad för kvinnor i förlossningsvården? frågar sig Ruth Nordström.
Grimmark jobbar vidare
Även Ellinor Grimmark har kommenterat beslutet från Europadomstolen.
– Det känns lite tungt, det känns som att vi väntade oss något annat. Men livet går vidare, säger hon i en film som gjorts av SHRL och som sprids i sociala medier.
I filmen berättar hon att det i praktiken inte får några större konsekvenser, att hon kommer att fortsätta sitt jobb som barnmorska i Norge där hon alltså tillåts jobba utan att medverka vid aborter. Även Ellinor Grimmark lyfter fram att den som förlorar på det här är Sverige, där behovet av barnmorskor är skriande.
– Det är Sverige som drabbas av att alla inte är välkomna att jobba, att har du fel åsikt så är du utestängd.
Även Linda Steen har under några års tid jobbat som barnmorska med samvetsfrihet i Norge, men har nu tagit ett annat jobb i Sverige då det blev för krångligt att pendla.
Finns i lagen
Rebecca Ahlstrand har också företrätt de båda barnmorskorna och när hon kommenterar Europadomstolens beslut konstaterar hon att i övriga Europa respekteras samvetsfrihet för vårdpersonal och att det är något som även ryms inom svensk lagstiftning.
– Rätten till samvetsfrihet är inskriven i den svenska abortlagens förarbeten och när majoriteten av Europarådets 47 medlemsstater klarar av att balansera rätten till vård och rätten till samvetsfrihet, borde Sverige kunna göra det, säger Rebecca Ahlstrand.