Nyheter

Bedragare utnyttjar kyrkor - präst blev vittne i kassakön

”När kassören efteråt sa ‘Han hade ett annat foto i passet’ till sin kollega insåg jag att något varit galet”

I kassakön blev en präst vittne till ett bedrägeri. prästen reagerade när ett bekant nummer lästes upp för kassörskan.
I kassakön blev en präst vittne till ett bedrägeri. prästen reagerade när ett bekant nummer lästes upp för kassörskan.
Publisert Sist oppdatert

Flera församlingar i Svenska kyrkan har på senare tid utnyttjats av människor som handlar på kredit och säger att fakturan ska skickas till församlingarna. Nu pågår polisutredningar på flera orter i landet.

Den 10 november i fjol stod en av Svenska kyrkans präster i kassakön på en Julabutik i Stockholmsområdet. Framför sig hade prästen en man och när mannen skulle betala noterade prästen att mannen, som ville betala med faktura, uppgav ett bekant organisationsnummer till kassören.

– Alla församlingar i Svenska kyrkan har liknande organisationsnummer. När jag hörde numret började jag därför lyssna noggrannare. Jag lade också märke till att kunden enbart skulle köpa verktyg av dyraste märket Makita. När kassören efteråt sa ”Han hade ett annat foto i passet” till sin kollega insåg jag att något varit galet, berättar prästen för Dagen.

Hur uppträdde mannen som köpte verktygen?

– Han var väldigt lugn, trots att det tog ett tag för butiken att ordna med fakturan, svarar prästen och tillägger att mannen pratade perfekt svenska.

På väg hem gjorde prästen lite efterforskningar och kom då fram till att organisationsnumret gick till Tyringe församling i Skåne. Han kontaktade församlingen för att fråga om de hade någon anställd i Stockholmsområdet – något de inte har.

22 liknande fall under fyra år

Dessutom kontaktade han Julas kundtjänst där han fick höra att denna typ av bedrägerier, riktade mot bland annat föreningar och församlingar, förekommer.

– Under en fyraårsperiod kan vi se 22 liknande fall i Sverige, dessa är spridda över landet, säger Julas kommunikationschef Magnus Ljung till Dagen.

– Om vi får in en polisanmälan så krediterar vi kunden, vilket innebär att Jula står för en eventuell förlust. I dagsläget är endast två av tidigare nämnda 22 ärenden fortfarande inte krediterade, vilket beror på att det inte inkommit någon polisanmälan.

I fallet med mannen som lurade till sig Makitaverktyg valde kyrkoherden i Tyringe församling, Sara Ericsson, att polisanmäla bedrägeriet. Till Dagen meddelar polisen att förundersökningen fortfarande pågår.

– Jag hoppas att det innebär att den sätts in i ett sammanhang för jag tror inte denna typen av bedrägeri är en enstaka händelse, säger Sara Ericsson.

Detta stämmer. Men det är inte enbart på Julabutiker som människor ljuger och säger att de handlar åt församlingar i Svenska kyrkan.

Stort mörkertal

För två veckor sedan gjorde en man flera inköp på en Icabutik i Våxtorp i Höks pastorat i södra Halland. Mannen förklarade att han var ditsänd av pastoratet och att fakturan skulle skickas till kyrkan, något som personalen först accepterade. Men när mannen återkom till butiken nästa dag och ville handla Red Bull och cigaretter på samma sätt fick han nobben.

– Det köper inte kyrkan, det är bullshit, sa jag, berättar butiksägaren Niklas Voss till Kyrkans tidning.

I likhet med bedrägeriet på Julabutiken i Stockholm har händelsen i Våxtorp polisanmälts. Men i detta fall inte av Svenska kyrkan utan av Icabutiken.

Att bedragare försöker utnyttja församlingar är ett faktum. Samtidigt är mörkertalet stort – alla bedrägerier upptäcks inte – och det finns inte heller någon statistik som visar hur vanligt det är med liknande bedrägeriförsök.

Svenska kyrkans nationella presstjänst uppger dessutom i ett mejl till Dagen att inte ens stiften alltid informeras om lokala församlingar har gjort en polisanmälan.

Powered by Labrador CMS