Nyheter

Beslut: Centerpartiet blir kvar i Svenska kyrkan

Yngre centerpartister vill släppa kyrkan fri • Omröstning slutade på tvärs mot partistyrelsens förslag • Partiledaren valde att inte ta ställning • “Vi är många och vi är hängivna, vi som är engagerade för Centerpartiet i Svenska kyrkan”

ÖREBRO 20230929Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok talar och inleder partiets stämma i Örebro på fredagen.Foto: Kicki Nilsson / TT / kod 11380
Publisert Sist oppdatert

Centerpartiet beslutade efter en lång debatt på sin partistämma att de som parti ska fortsätta att ställa upp i kyrkovalen, på tvärs mot partistyrelsens förslag.

Stämman röstade också igenom att arbeta för att införa aktiv dödshjälp, något som en partiföreträdare påpekade att kyrkopolitikerna nu också bör driva i kyrkan.

Fredagskvällen började redan bli sen då debatten om Centerpartiet skulle vara kvar i Svenska kyrkan drog i gång. Men det hindrade inte alla entusiastiska partimedlemmarna som ville göra sin röst hörd.

Till skillnad från förra partistämman år 2021 togs inte Centerpartiets kyrkopolitiska vänner på sängen den här gången, utan de var väl förberedda och det var tydligt att de hade mobiliserat för att få igenom sin vilja. Ambition var att rösta ned det förslag som partistyrelsen presenterat.

C-ledamöter vill inte lämna i kyrkopolitiken
C-ledamöter vill inte lämna i kyrkopolitiken

Stanna kvar

– I min landsbygdskyrka är det självklart att centerkvinnorna har kyrkkaffe på tacksägelsedagen, sa Annika Johansson Sävborg då hon tidigt gick upp i debatten.

Sedan följde en lång kavalkad av centerpartister som gick upp och argumenterade för att Centerpartiet ska vara kvar och styra Svenska kyrkan. Det vanligaste argumentet var att partiets värderingar behövs.

Daniel Tisell, präst och en av Centerpartiets tungviktare i kyrkopolitiken, ifrågasatte kritiker som menade att ett religiöst neutralt parti inte skulle ha rätt att lägga sig i en kyrkas inre angelägenheter.

– Beskrivningen av kyrkan som politiskt styrd är så överdrivet och missvisande, menade han och refererade till sin 35-åriga erfarenhet där han numera tillhör kyrkans absolut högsta topp som medlem i kyrkostyrelsen.

– Jag har aldrig bedrivit någon partipolitik, utan jag har verkat för en öppen och fri kyrka.

Daniel Tisell menade att om det i stället skulle bli så att en fristående nomineringsgrupp med centerpartistisk koppling skulle bildas så skulle det misslyckas. Partiets värderingar skulle inte längre få samma genomslag i kyrkan om partistyrelsens förslag röstades igenom.

Fyrtio debatterade

Även Karin Perers, kyrkomötets ordförande, gick upp och pläderade för att partiet ska ha kvar sitt svenskkyrkliga engagemang.

– Ja, vi är många och vi är hängivna, vi som är engagerade för Centerpartiet i Svenska kyrkan. Vi kommer med våra osvikliga grundvärderingar om allas rätt och värde och vi gör skillnad, löd hennes brandtal.

Totalt gick fyrtio personer upp och argumenterade för att Centerpartiet ska vara kvar i kyrkopolitiken, vilken mycket väl kan ha påverkat utfallet. Inte ens hälften så många pläderade för att låta Svenska kyrkan styras utan partipolitisk inblandning.

Kyrkomötet 2020.
Karin Perers brukar leda kyrkomötet, nu pläderade hon på Centerpartiets partistämma att partiet ska vara kvar i kyrkopolitiken.

Är en frikyrka

Daniel Berner, diakonikonsulent för Svenska alliansmissionen.
Daniel Berner, diakonikonsulent för Svenska alliansmissionen.

Daniel Berner, pastor i Svenska alliansmissionen, gjorde i alla fall ett försök. I sitt inlägg hänvisade han till sin egen kristna tro då han vädjade till partimedlemmar att släppa Svenska kyrkan fri, då det gått över tjugo år sedan skilsmässan från staten.

Kent Do utgick från sitt svenskkyrkliga engagemang då han uppmanade partiet att lämna kyrkopolitiken. Han tyckte det var problematiskt att Centerpartiet ska ta ställning i teologiska frågor och menade att det går alldeles utmärkt att engagera sig i kyrkan även om partiet lämnar.

Framför allt var det de yngre centerpartisterna som visade en oförståelse inför att vara kvar i kyrkan.

– Det är i dag mer än 20 år sedan separationen mellan stat och kyrka, nu är det tid även för oss att separera, sa William Larsson och hälsade att han talade för ungdomsförbundets räkning.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok inledde partiets stämma i Örebro på fredagen.

Dödshjälp och kyrkan

Hanna Wagenius från partistyrelsen ville framåt slutet av debatten tydliggöra att förslaget som man gett till stämman inte handlade om att slänga ut engagerade centerpartister från Svenska kyrkan, vilket hon menade att många som tog till orda verkade tro.

Hon ville också poängtera att kyrkopolitikerna borde tänkta till ett varv extra då de förväntas fullfölja partiets politik även i kyrkan om de går till val som politiskt parti.

– Då kan det vara så att Centerpartiet i Svenska kyrkan väntas följa de stämmobeslut som vi fattar i den här salen. Jag vet inte om ni vill göra det i fallet aktiv dödshjälp, sa Hanna Wagenius.

Dramatiska minuter

Det blev till slut några mycket dramatiska minuter när klockan började närma sig halv tolv. Presidiet kunde inte till en början avgöra vilken sida som hade vunnit och pekade först ut partistyrelsens förslag som det starkaste, innan en votering visade på andra styrkeförhållanden. Då blev det mycket tydligt att de som ville vara kvar i kyrkopolitiken var i majoritet, omröstningen slutade 287 mot 161.

Partiledare Muharrem Demirok hade strax innan omröstningen tackat för en bra debatt, men valde att inte ta ställning själv. I stället uppmanade han sina partimedlemmar att oavsett utgång visa respekt för varandra.

– Ni är många som utgör en viktig kraft i kyrkan. Jag ser det här arbetet och det bär vi med oss framåt.

För aktiv dödshjälp

Centerpartiet röstade tidigare under dagen även igenom att vara för aktiv dödshjälp.

– Vi måste ha rätten att bestämma själva, sa riksdagsledamot Kerstin Lundgren då hon tidigt gick upp i debatten.

– Rätten till ett värdigt liv bör också omfatta rätten till ett värdigt avslut på livet, argumenterade Anton Sauer.

De flesta debattörer menade att dödshjälp är en viktig frihetsfråga. En av dem som gick upp och argumenterade emot var Daniel Bäckström, en av partiets kristna profiler och tidigare kandidat till partiledarposten. Han varnade stämman för att öppna dörren till dödshjälp, inte minst för de långsiktiga konsekvenser det kan leda till, men det var en varning som stämman inte lyssnade på.

Även frågan om att förbjuda omskärelse på pojkar och att ta ifrån trossamfunden vigselrätten var också uppe till omröstning, men motionerna i dessa ämnen röstades ner.

Daniel Bäckström på plats då Centerpartiet inleder sin stämma i Örebro på fredagen.

Fakta: Partistämma

  • Centerpartiets partistämma är partiets högsta beslutande organ.
  • Man samlas vartannat år för att ta beslut i frågor som såväl partistyrelse som medlemmar föreslagit.
  • I år hålls partistämman i Örebro.
Powered by Labrador CMS