Nyheter
Besvikelse när ukrainska flyktingar ska finansieras av biståndet
Biståndsorganisationer kritiska mot regeringsbesked

Regeringen vill satsa över tio miljarder kronor extra på flyktingmottagandet. Men pengarna kommer i huvudsak att tas från det internationella biståndet – något som bland annat de kristna biståndsorganisationerna är kritiska till.
Läkarmissionens generalsekreterare Josephine Sundqvist hör till de djupt bekymrade efter regeringens besked om finansieringen av flyktingmottagandet.
– Vi känner en oro inför det faktum att detta troligt kan komma att bekostas av biståndsbudgeten. Det är extra oroande i en tid av eskalering av de globala behoven som pandemikrisen och den globala klimatkrisen har medfört, säger hon till Dagen.

Ukrainska flyktingar på väg
Det var migrationsminister Anders Ygeman och finansminister Mikael Damberg som vid en presskonferens på torsdagen meddelade att regeringen står fast vid det man tidigare har aviserat. Migrationsverket räknar med att cirka 76 000 ukrainare kommer att söka skydd i Sverige fram tills halvårsskiftet, något som bidrar till att anslagen för flyktingmottagandet behöver öka.
Enligt finansminister Damberg kommer finansieringen i huvudsak att ske genom avräkningar från det internationella biståndet i statens budget. 49 medlemmar i biståndsplattformen Concord har redan tidigare protesterat mot den här finansieringsmodellen i ett brev till regeringen.
“Låt inte världens fattigaste betala”
Bland undertecknarna fanns bland andra Svenska missionsrådet, Erikshjälpen, PMU, Läkarmissionen, Kristna fredsrörelsen, Act Svenska kyrkan och Diakonia: “Minska inte det internationella biståndet! Sverige har råd att ge skydd till utsatta människor som flyr från det fruktansvärda kriget i Ukraina utan att världens mest fattiga och utsatta tvingas betala ett högt pris”, skrev de i brevet till statsminister Magdalena Andersson.
Men regeringen återupprepade alltså att pengarna till flyktingmottagandet i huvudsak kommer att tas här ifrån.
– Vi stödjer Sveriges mål om att biståndets budget bör ligga fast och ska användas för att förbättra villkoren för människor i fattigdom och förtryck. Kostnaderna för att ta emot flyktingar från Ukraina bör redovisas utöver den existerande biståndsbudgeten, säger Josephine Sundqvist, generalsekreterare hos Läkarmissionen.