Nyheter
Bibelstudiet väcks ur sin dvala – på Hönö
Det är sällan bibelstudier skapar de stora rubrikerna. Men på Hönökonferensen får de genomslag, inte bara under själva konferensen utan under hela året.

Det stora mötestältet är inte fullsatt, men ändå välfyllt så här en juliförmiddag. Människorna är här för att i nästan en timme höra författaren och retreatledaren Magnus Malm. Många lyssnar också via nätet, och ännu fler kommer senare att ladda ner bibelstudiet för att lyssna i efterhand.
Det är knappast något lättuggat och glättigt som han bjuder på. Magnus Malm utgår från Jesu ord om att det finns en smal väg som leder till liv, och en bred som leder till fördärvet. Han gör sedan upp med idén om att kristna kan leva som alla andra, att det egentligen inte krävs ett livsval. För de första kristna var det verkligen inte så, de insåg att de inte både kunde tillbe kejsaren och Jesus.
– Den kristna kyrkan förföljdes inte för vad de sa ja till utan för vad de sa nej till.
Magnus Malm menar att vår Gud är det som vi sätter vårt hopp till. Om vi litar till våra pengar på banken, vår utbildning eller något annat, så är detta vår gud och inte Jesus. Det är utmanande undervisning, men det verkar snarare locka än stöta bort människor.
Positiv trend på Hönö
I många församlingar har bibelstudier hamnat i skymundan, men på Hönö går utvecklingen i motsatt riktning. Här drar bibelstudierna deltagare till konferensen.
Magnus Malm har haft bibelstudier under tre konferenser. Han säger till Dagen att han får mycket respons på undervisningen.
– Det ligger på nätet och når otroligt brett. Jag kan komma till en församling i Svenska kyrkan och får höra att de lyssnar på dem där. De används i grupper, man samtalar om dem, säger han.
Han tycker att det är en förmån att få undervisa vid sex tillfällen, det ger tillfälle att bygga upp undervisningen. Att ge människor möjlighet att tänka och reflektera tycker han är något som gått förlorat, allt i kyrkan behöver inte vara så käckt och kortfattat.
– Detta visar på behovet. Vi har en konstant benägenhet i frikyrkan att underskatta människor. Det måste inte alltid vara kortfattat, det är att förnedra människor. För mig har det varit en väldig uppmuntran att förstå att människor vill tänka själva, säger han.
Mycket förberedelser
I år debuterar Åsa Molin, teolog och lärare vid Alt, som talare på Hönökonferensen. Hon berättar att det är en stor utmaning att genomföra bibelstudierna och hon har arbetat grundligt med förberedelserna.
– Det är ovanligt att man får sex bibelstudier på 50 minuter i följd. Jag har aldrig haft det förut under en vecka, säger hon.
Hon ser det som en förmån att få tala längre och ta sig tid att närläsa olika bibeltexter.
– Att kunna få borra djupt ser jag som en gåva. För då kan man göra det komplext, man kan se det från många olika håll. Det blir något annat än en vanlig predikan.
Hon har precis hållit sina första studier, men har redan fått reaktioner.
– Jag känner inte press, men det finns en kultur här att det ska vara matigt. Människorna är otroligt lyssnande här.