Nyheter
Bibelvers om Jesus fru skakade kristenheten - så lurades religionshistorikern av papyrusbiten
Världsnyheten som visade sig vara lögn flera år efteråt.

Harvardprofessorn Karen King gick från att vara hyllad till att bli utskälld. Nu har författaren Ariel Sabar skrivit en bok där han redogör för hur religionshistorikern blev lurad – samt för huvudpersonernas drivkrafter.
I samband med en konferens i Rom hösten 2012 berättade Karen King att hon hade kommit i besittning av ett antikt papyrusfragment där Jesu fru nämndes. Avslöjande blev en världsnyhet – bland annat skrev Dagen om det – men papyrusfragmentet, som innehöll koptisk skrift, blev samtidigt snabbt ifrågasatt.
Den koptiske forskaren Alberto Camplani klargjorde bland annat i L’Osservatore Romano att han inte trodde på uppgifterna om att papyrusbiten skulle innehålla så pass gamla passager att den kunde användas som bevis för att Jesus civila status diskuterades av kristna redan århundradet efter korsfästelsen.
Dessutom konstaterar han att det var vanligt i gnostiska kretsar, vilket kan vara ursprunget till papyrusbiten, att den andliga närheten mellan Jesus och hans lärjungar felaktigt tolkades som en bekräftelse på att Jesus var gift.

Mystiska ägaren presenterades
Per Beskow, docent i religionshistoria, sa samtidigt till Dagen att Karen King hade gjort sig känd för att gärna likställa gnostiska texter med de bibliska texterna.
Efter hand fortsatte kritiken att växa och sommaren 2016 medgav även Karen King att hon troligtvis hade blivit lurad.
En artikel av Ariel Sabar i den amerikanska tidskriften Atlantic blev spiken i kistan. Där presenterade Ariel Sabar den mystiska ägaren till papyrusfragment, Walter Fritz, som gav fragmentet till Karen King.
“Kriminaltekniska bevis avslöjas i varje kapitel”
Fyra år senare har Ariel Sabar grävt ännu mer i fallet och nu kommer boken “Veritas – a Harvard professor, a con man and the gospel of Jesus´s wife”. I den grekiska mytologin var Vertitas sanningens gudinna och Sabars ambition har varit att presentera sanningen – och att ta reda på varför Karen King inte var mer ifrågasättande när Walter Fritz erbjöd henne papyrusfragmentet.
Enligt tidningen Tampa Bay Times gräver Sabar i såväl Karen Kings som Walter Fritz bakgrund för att förstå vad som hände – och varför det hände. Han har bland annat intervjuat Walter Fritz flera gånger och även pratat med grannar, affärsbekanta, vänner och familjemedlemmar till honom. För att komma närmare Karen King har Sabar följt hennes personliga religiösa resa från barndomen i Montana.
“Sabar presenterar på ett briljant sätt berättelsen som en deckare där nya kriminaltekniska bevis avslöjas i varje kapitel”, skriver religionsforskaren Rebecca Denova i en kommentar i tidningen Pittsburgh Post-Gazette.