Nyheter

Bilden på nunnans modiga protest i Myanmar sprids över världen

Nunna skyddar demonstranter i Myanmar.
Nunna skyddar demonstranter i Myanmar.
Publisert Sist oppdatert

“Jag trodde att i dag är dagen jag kommer att dö”, säger Ann Rosa Nu Tawng då hon med sin egen kropp skyddade demonstranter som protesterade mot militärkuppen i Myanmar.

Våldet har blossat upp i Myanmar efter att folk går ut och demonstrerar mot militärkuppen. Övermakten har inte dragit sig för att misshandla och skjuta mot civila, för att med våld kväsa folkets ilska.

Mitt i detta tumult kommer en nunna in i bilden. När Ann Rosa Nu Tawng såg vad som hände utanför den klinik där hon jobbar gick hon ut på gatan och ställde sig mittemellan den beväpnade polisstyrkan och demonstranterna.

Bilden där hon står på knä och vädjar poliserna att stanna har nu börjat få stor spridning. Den har redan jämförts med den episka bilden på en kinesisk man som ställde sig framför en pansarvagn vid de dödliga kravallerna vid Himmelska fridens torg.

1989 ställde sig en man framför pansarvagnarna i Kinas huvudstad Beijing i samband med de folkliga protesterna på Himmelska fridens torg. Flera paralleller dras nu med bilden på nunnan som hindrar säkerhetspolisens framfart i Myanmar.

Redo att dö

Hon visste mycket väl att hon satte sitt liv på spel när hon så öppet trotsade säkerhetsstyrkorna på det här sättet.

– Jag trodde att i dag är dagen jag kommer att dö. Jag beslutade mig för att dö, säger hon själv i en intervju med Sky News.

Den 45-åriga nunnan berättar att hon var villig att offra sitt liv för att rädda andra, att hon skulle offra sig för “kyrkan, folket och nationen”.

Gråtandes framför polisuppbådet ber hon att de ska skona demonstranterna och att de får skjuta henne i stället.

– Jag grät som en galning. Jag var som en höna som skyddar sina kycklingar, säger hon.

Hyllas som förebild

Hur många liv Ann Rosa Nu Tawng räddade med sitt modiga tilltag är svårt att veta, men samma dag som hon ställde sig framför den beväpnade polisstyrkan dödades 18 demonstranter på andra platser i Myanmar. Hundratals ska ha lyckats fly undan tack vare henne, menade Yangons ärkebiskop Charles Maung Bo, som lyfte upp nunnan som en förebild efter hennes modiga ingripande.

Folk är ute och demonstrerar mot militärkuppen i Myanmar.

Har fortsatt

Händelsen inträffade den 28 februari i staden Myitkuyina i norra Myanmar, men det är först nu som bilderna och berättelsen börjat spridas internationellt. Samtidigt har våldet fortsatt i landet. Liksom Ann Rosa Nu Tawngs protester. Hon har nämligen fortsatt att konfrontera säkerhetsstyrkorna på samma sätt som tidigare, då hon iklädd sin nunnedräkt ställt sig i vägen för deras framfart för att på så sätt skydda demonstranterna.

Sedan militärkuppen den 1 februari har 54 personer bekräftats döda och omkring 1 700 personer har frihetsberövats.

Våldet i Myanmar

  • Den 1 februari gjorde militären en statskupp i Myanmar där de avsatte Aung San Suu Kyi, tidigare fredspristagare.
  • Efter det har folkliga protester brutit ut, som besvarats med polisiärt våld.
  • Flera har dödats och fängslats då de protesterat mot militärens maktövertagande.
Powered by Labrador CMS