Nyheter

Biskop varnar för massflykt av kristna från Syrien efter invasion

Efter att Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien i förra veckan har fler än 130 000 människor lämnat sina hem. Många av dessa är kristna.

###
Publisert Sist oppdatert

Den syrisk-katolska ärkebiskopen Jacques Behnan Hindo säger enligt brittiska Premier till den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need (ACN) att han fruktar en massutflykt av kristna från de närliggande städerna al-Hasakah och Qamishli.

– De senaste dagarna har många redan flyttat från gränsstäderna till al-Hasakah. Nu har konflikten blivit ännu mer allvarlig och jag är rädd att många kommer att emigrera.

Ärkebiskopen kritiserar samtidigt det internationella samfundet för Syrieninsatsen.

– De agerade i Syrien utifrån sina egna intressen och gömde sig bakom idealen om frihet och demokrati. Men de har inte gjort något annat än att försvaga vårt land. Som alltid har alla sina egna intressen, men det är vi kristna som kommer att drabbas av konsekvenserna.

"Ett existentiellt hot"

Hadeel Oueis, en Washingtonbaserad journalist med familjemedlemmar i nordöstra Syrien, säger att hennes kristna släktingar är panikslagna.

– För dem är detta turkiska angrepp ett existentiellt hot, säger hon till Voice of America.

Hon tillägger att kyrkor i Qamishli och på andra håll i nordöstra Syrien har ringt i sina klockor för att varna lokalbefolkningen för de pågående turkiska militära operationerna.

– Många av mina kvinnliga kristna vänner och klasskamrater kidnappades av IS, men nu är människor ännu mer rädda för vad som skulle hända om Turkiet invaderade våra områden.

Läs mer Pingstpastor Nabils systrar i gråt när Turkiet går till attack

"Situationen blir värre snabbt"

På söndagen kom, enligt TT, uppgifter om att 800 anhöriga till IS-terrorister hade flytt från ett läger efter ett turkiskt flygangrepp.

– Situationen blir värre snabbt. Vi har varnat för att när kurderna antingen blir dödade eller lämnar kontrollen av fängelser finns risken att IS återigen växer och kan genomföra terrordåd, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Under måndagen träffas EU:s utrikesministrar i Luxemburg för att bland annat diskutera sanktioner mot Turkiet. Vapenembargo, vilket Sverige förespråkar, är ett alternativ.

– Vi har uppvaktat alla EU-länder och jag har personligen pratat med en rad ministrar för att försöka få stöd för detta, säger utrikesminister Ann Linde (S)

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden.

s även Felicia Ferreira: Hög tid för annat vapen i Syrienkriget: Bön

Powered by Labrador CMS