Nyheter
Biskopen arm i arm med förintelseöverlevare Hédi Fried
Nazismen måste stoppas i sin linda, säger Västerås biskop Mikael Mogren, som var med och demonstrerade mot nazistmarschen i Ludvika tillsammans med Förintelseöverlevaren Hédi Fried.

– Jag är så glad, jag kom från Ludvika i går, säger Mikael Mogren inledningsvis när Dagen når honom.
Det kan låta lite märkligt att vara glad efter att ha bevittnat en nazistdemonstration. Västeråsbiskopen lägger därför snabbt till att det så klart är hemskt ”med Hitlers armé”, men det som ändå gjorde honom glad var det samhälle som klev fram och protesterade.
Inte minst kyrkorna med sitt budskap ”Störst av allt är kärleken”.
– Det viktiga är att visa att det som nazisterna står för inte får bli vårt samhälle, och att vi inte är rädda, säger Mikael Mogren.
Överlevde Förintelsen
Mikael Mogren var med och höll tal i samband med den folkliga mobiliseringen mot nazisterna. Han fick även vara med och ta emot hedersgästen bland demonstranter, 93-åriga Förintelseöverlevaren Hédi Fried.
Tillsammans med Gabriel Ehrling Perers, från Dalarnas Tidningar, ledde han henne i armen in mot motdemonstrationen.
– Det var väldigt starkt, berättar Mikael Mogren.
– Hon har direktkontakt med Förintelsen och det som nazisterna ställt till med i Europa. Och hennes analys är att vi måste sätta stopp för det här när det är i sin linda.
Ett budskap som biskopen också säger sig skriva under på.
– Min drivkraft är Jesus. Det judiska folkets erfarenheter får vi aldrig glömma.
Vi måste berätta
Mikael Mogren berättar att han har haft kontakt med Hédi Fried tidigare, men att han aldrig hade träffat henne tidigare. Så här i efterhand öser han lovord över henne, och betonar hur viktigt det är att hennes berättelse som överlevare av Förintelsen lever vidare.
– Skaran håller på att tunnas ut och nu måste vi andra berätta de berättelserna, säger Mikael Mogren.
Hédi Fried tog också för sig under dagen och berättade om sina egna upplevelser om nazisternas förbrytelser, och hur det på 1930-talet började växa fram.
– Det började med marscher och slutade med gaskammare, sa hon i en intervju med Dalarnas Tidning.
– Människor som tror på frihet och demokrati måste få argument om varför det är viktigt att stå upp emot nazismen och ges stöd i att göra detta.
Fullt i kyrkan
Mikael Mogren vill också lyfta fram Ludvika församling och den familjedag som anordnades. Det brukar vara en årlig företeelse, men i år blev det extra tryck, med över 2 000 besökare i församlingshemmet.
– Och kyrkan var proppfull när det var nattvardsgudstjänst.
Vad mer kan kyrkan göra för att markera mot nazism?
– Visa att vi är för innanförskap, att alla ska få vara med. Vi ska ha en öppen och välkomnande kultur där olikheter är en tillgång, inte ett problem. Där spelar kyrkan en huvudroll.
– Kyrkan är också bra eftersom vi inte bygger vår identitet på några andra, utan tillsammans med andra.
Inget lokalt problem
Mikael Mogren vill också betona att när det kommer till nazism så är det här inte ett lokalt problem för Ludvika.
– Utan det här är hela landets, hela västvärldens problem.
Och i nuläget är det viktigt att påminna sig om att det rör sig om små extremistgrupper, men att hat och hot som finns i sociala medier kan piska upp en hotfull stämning.
– Men det är inte så att nazisterna är på väg att ta över, utan vi är så många fler som vill något annat, säger Mikael Mogren.
– Jag är så tacksam för att vi ställde oss upp tillsammans, att näthatandet inte fick sista ordet. Jag blev stärkt av den positiva kraft som finns i samhället.