Nyheter

Biskopen i Visby avkragas efter otrohet

Ärkebiskopen: En smärtsam händelse för alla inblandade och för hela kyrkan

Thomas Petersson, avkragad biskop i Visby, samt Visby domkyrka.
Thomas Petersson vigdes till biskop i Visby stift 2018.
Publisert Sist oppdatert

Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar har förklarat Thomas Petersson obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst som biskop, präst eller diakon – det som i dagligt tal kallas avkragning.

– Det är naturligtvis en sorg. En smärtsam händelse för alla inblandade och för hela kyrkan, sa ärkebiskop Antje Jackelén på en pressträff.

Ansvarsnämnden skriver i sitt beslut att det har framkommit att Thomas Petersson har brutit mot löften han givit vid vigning till biskop i Svenska kyrkan och att han i sammanhanget varit medveten om att hans eget handlande innebar ett löftesbrott. Ansvarsnämnden skriver vidare att det är ställt utom rimligt tvivel att hans handlande i avsevärd mån skadat det anseende en biskop bör ha.

– Det finns en stor sorg i detta. Den sorgen gäller främst en kollega, en medmänniska med familj, det gäller ett stift, så många människor, sa ärkebiskopen.

Bakgrunden till beslutet är att Thomas Petersson, som vigdes till biskop i Visby stift 2018, under ett par års tid haft en utomäktenskaplig relation med en kvinna som han samtidigt hade ett yrkesmässigt förhållande till. Relationen blev efter hand känd i stiftet och i somras nådde informationen även ärkebiskopen och biskopsmötet. Ansvarsnämnden beslutade i oktober att det mot bakgrund av dessa uppgifter fanns anledning att inleda ett tillsynsärende för att utreda om Thomas Petersson brutit mot sina vigningslöften eller om han i avsevärd mån skadat det anseende en biskop bör ha.

Kort därefter inkom Thomas Petersson med en egen begäran om prövning hos Ansvarsnämnden och lite senare kom även en anmälan från sju kyrkoherdar i Visby stift.

Flera försvårande omständigheter

Under utredningen konstaterade Thomas Petersson att hans agerande hade varit felaktigt och att det hade skapat en brist på förtroende hos präster och församlingsbor samt skadat kyrkan. Han medgav även att han i dagsläget inte har alla församlingsprästers och övriga anställdas förtroende.

Han har samtidigt sagt att han arbetar på att återuppbygga förtroendet – men efter Ansvarsnämndens beslut kommer han alltså inte att kunna fortsätta med det.

Enligt Ansvarsnämnden finns det flera försvårande omständigheter. Bland annat skriver Ansvarsnämnden att det är “förvånande och anmärkningsvärt att Thomas Petersson varken i sin egen anmälan eller i mötet med Ansvarsnämnden tydligt reflekterat över om och i så fall hur det skulle vara möjligt för honom att i den nu föreliggande situationen återfå det anseende han som biskop bör ha”.

Arbetsrättslig grund för uppsägningen

Utöver ärkebiskop Antje Jackelén var det Christer Engelhardt, stiftsdirektor i Visby stift samt Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling som mötte pressen på stiftskansliet i Visby för att berätta om avkragningsbeslutet.

Av medier fick de bland annat svara på om otrohet, som inte är juridiskt brottsligt, är en handling som arbetsrättsligt kan leda till uppsägning. Ansvarsnämnden skriver i sitt beslut att de inte har prövat den arbetsrättsliga frågorna, men Maria Lundqvist Norling sa på pressträffen att bedömningen är att det, som en konsekvens av avkragningsbeslutet, finns saklig grund för uppsägningen.

Ärkebiskopen gjorde i sammanhanget en jämförelse med en läkare eller advokat som förlorar sin legitimation och som därmed inte kan utöva sitt arbete. Däremot finns det inget som hindrar Thomas Petersson från att arbeta i andra roller i Svenska kyrkan som inte kräver vigningstjänst.

Beslutet i ansvarsnämnden börjar gälla med omedelbar verkan. Ett nytt biskopsval kommer att äga rum, men i dagsläget är det inte klart när.

Powered by Labrador CMS