Nyheter

Biståndsorganisation bygger världens största sjukhusskepp

Mercy Ships bygger nu världens största civila sjukhusfartyg. Ett svenskt företag kommer att leda själva konstruktionen av fartyget som byggs i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Det nya skeppet fördubblar välgörenhetsorganisationens möjlighet att erbjuda gratis, högkvalitativ sjukvård.

- Vi är väldigt nöjda med att formellt säkra denna milstolpe i projektet som vi i tysthet arbetat med under lång tid, säger Don Stephens, president och grundare av Mercy Ships.

Det 174 meter långa sjukhusfartyget designas av det finska bolaget Deltamarin men svenska Stena Ro Ro och dess vd Per Westling kommer att leda konstruktionen. Fartyget beräknas vara klart för leverans i juli 2017 och kommer att segla under maltesisk flagg. Fartyget beräknas kosta motsvarande 650 miljoner svenska kronor och får namnet Atlantic Mercy. Det finansieras genom gåvor.

Ombord kommer att finnas plats för 154 patienter och 600 personal. Sex operationssalar ska kunna användas även till utbildning av inhemsk sjukvårdspersonal och fartyget kommer att stanna 9–10 månader i varje hamn. Skola och dagis ska finnas för personalens barn.

Mercy Ships startade med att Don och Deyon Stephens, tillsammans med en grupp andra unga människor, år 1978 köpte det italienska passagerarskeppet Victoria för en miljon dollar. Efter fyra års ombyggnationer i Grekland fick skeppet namnet Anastasis (uppståndelse). Don Stephens har hela tiden varit vd och ledare för Mercy Ships International. Han har en kandidatexamen i teologi från Bethany College, Santa Cruz, California och hans fru Deyon är sjuksköterska och arbetar som ledare för utbildningarna.

Uppdraget är att bli "ett kärlekens ansikte genom att ge hopp och läkedom till världens fattiga". Och det vill man göra genom att följa Jesus exempel att älska och tjäna.

Anneli Persson är nytillträdd Sverigechef för Mercy Ships och gläder sig över nytillskottet i flottan.

-Jag började resa med Mercy Ships 2008 och sedan dess har jag varit ute i omgångar, tre–fem månader åt gången. Totalt har jag varit på Mercy Ships två år, berättar hon för Dagen.

-Jag är glad över min arbetsgivare i Sverige som låter mig göra detta!

Hon har varit i Liberia, Benin, Sierra Leone, Guinea, Sydafrika och Kongo-Brazzaville. Till vardags är hon ögonsjuksköterska i Göteborg.

Hennes uppgift som Sverigechef handlar nu om att rekrytera personal och informera om Mercy Ships.

-I Sverige är vår verksamhet inte så känd, tyvärr, men i och med att Stena ro ro sänt ut ett pressmeddelande om skeppsbygget har det ringt ganska många som är intresserade av att hjälpa till, säger hon.

Powered by Labrador CMS