Nyheter

Bister sommar för migranter

Semesterfirarna åker iväg och lämnar storstäderna folktomma. För gatans tiggare blir livet betydligt svårare.– Vi går hungriga. Vi samlar inte in något, säger Ceasar, EU-migrant från Rumänien.

###
Publisert Sist oppdatert

Ceasar smyger fram till Björn Taikon och rycker honom i armen. Björn och Moise Beso står vid Segels torg med namnskyltar hängandes runt halsen som visar att de arbetar för Filadelfiakyrkan i Stockholm. Ceasar är försiktig och avvaktande men skämtar samtidigt ledigt i deras sällskap.

– Vi åker runt och visar oss mest. För då känner de sig säkra. Vi är som familjemedlemmar, förklarar Björn Taikon.

Under nästan ett år har Filadelfiakyrkan arbetat med EU-migranter som tigger på Stockholms gator. Och sedan tre månader driver de även ett eget härbärge. Eftersom både Björn och Moise talar romani har de vunnit migranternas förtroende, även de som inte är romer. De får ständigt samtal från migranter som behöver hjälp på olika sätt.

– Det kan gälla läkar- eller myndighetsbesök eller att de behöver fixa papper på något, säger Moise Beso.

Flest migranter från Rumänien

De flesta EU-migranter kommer ifrån Rumänien, men även ifrån exempelvis Bulgarien eller Moldavien. Bland romer och andra EU-migranter finns både muslimer och kristna. Under ramadan som avslutades förra veckan passade de flesta muslimer på att åka hem till sina ursprungsländer. Även en del kristna har åkt hem under sommaren. Cirka 4 000 EU-migranter i Stockholm blev i stället 1 000, uppskattar Björn och Moise. Men trots att färre personer tigger är situationen för de kvarvarande migranterna betydligt svårare under sommaren. Färre svenskar i stan gör att färre skänker pengar. Dessutom har många hjälporganisationer semesterstängt.

– Det är bara vi, Frälsningsarmén och Stadsmissionen som har öppet nu, säger Björn Taikon.

Ceasar är fembarnsfar och kom till Sverige för cirka fem månader sedan. Han och hans familj får bo i pingstkyrkan i Spånga. Förutom att tigga, sälja tidningar och samla burkar fungerar han som volontär för Björn och Moise i deras arbete.

– Han hjälper oss för det är en så stor grupp. Han kan berätta om och när de byter ställen, förklarar Moise Beso.

Många av Ceasars släktingar är i Sverige för att tigga, där­ibland hans fru och äldsta dotter på 19 år. Hans andra barn är mellan 10 och 17 år gamla och de är alla kvar i Rumänien. För att de ska kunna gå i skolan måste Ceasar skicka hem pengar till skolgången.

– Vi är här för att samla ihop pengar för att skicka hem. Men som det ser ut nu får vi inte ihop någonting, säger Ceasar och rycker på axlarna.

Lite pengar – få pantburkar

Under våren fick han ihop 200–250 kronor om dagen. Men under sommarmånaderna har det bara blivit 30–40 kronor per dag. Han visar upp sin påse med pantburkar. Den är inte ens halvfull.

– Mer eller mindre kan man säga att vi går hungriga. Vi samlar inte in något nu. Tyvärr måste vi gå hungriga, säger Ceasar.

– Det är det här jag säger. De kanske får 20–30 kronor om dagen. Sedan slåss de om panten, tillägger Björn Taikon.

Delar på maten

Ceasar förklarar att han överlever genom att samarbeta. Någon får ihop 20 kronor, någon annan ytterligare 30 kronor. Sedan delar de på maten som de kan köpa för pengarna.

– Vi stjäl inte om ni tror det. Vi sover ute på gatorna och försöker göra något. Vi hjälper varandra, säger han.

När klockan slår ett samlas ännu fler EU-migranter vid Sergels torg. Björn Taikon och Moise Beso försöker ordna en lista över folk som vill sova på härbärget till natten. När inte alla får plats blir det högljudda diskussioner. Ceasar hjälper till att lugna ned situationen. Därefter sätter han sig på marken och delar på en kycklingbit med de andra romerna.

När en äldre dam passerar gruppen som sitter på marken börjar hon svära åt dem. Ingen säger något. Cires som är utklädd till clown försöker ignorera henne.

– Jag går bara. Jag bryr mig inte. De respekterar inte folk, säger han.

Det är inte första gången det händer. Vid det här laget är gruppen van att stöta på otrevliga människor. Även Cires kämpar för att få ihop mat för dagen. Han och hans fru och deras sonhustru har kommit på ett sätt att undvika tiggandet. Genom att klä ut sig till clowner och dela ut figurformade ballonger kan de samla ihop tiokronor i stället för enkronor.

Svårsåld tidning

Många andra har försökt sälja Sofia-tidningen.

– Den går inte att sälja alls längre för alla håller på med det, förklarar Ceasar.

Efter en halvtimme dyker två ordningsvakter upp. Tydligt irriterade motar de bort EU-migranterna som sitter på marken under taket. Ordningsvakterna hade bara hunnit ta en klunk kaffe innan de blev avbrutna, förklarar en av dem.

– Folk kommer fram till oss och klagar för att personer inte vågar gå fram till hissen där de står och skriker. Så enkelt är det bara, ger ordningsvakterna som förklaring.

Men man får sitta?

– Man får inte bygga bo. Det får man inte. Det skapar otrevlig miljö. Förstår du problemet? Det är allmänheten som bestämmer vad som är en ordningsstörning – inte vi.

Powered by Labrador CMS