Nyheter

Blev historisk ledare i Svenska kyrkan - nu slutar hon

Nu inleds processen att utse en ny ärkebiskop i Svenska kyrkan

Publisert Sist oppdatert

Hösten 2022 tänker Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén gå i pension. Nu inleds också jakten på en ny ärkebiskop.

Sommaren 2014 blev Antje Jackelén historisk, då hon som första kvinna blev ärkebiskop i Svenska kyrkan. Nu, sju år senare, meddelar hon att hon tänker lämna vidare uppdraget till någon annan. Hösten 2022 lägger hon ned staven och korset som tillhör ämbetet, då hon tänker gå i pension.

Uppgifterna kommer i ett pressmeddelande, där den enda orsak som uppges är att att en ärkebiskop i Svenska kyrkan brukar tjänstgöra i sitt uppdrag fram till pensionen. Antje Jackelén fyller 67 år nästa sommar.

Ny ärkebiskop ska hittas

Därmed inleds också processen att hitta nästa ärkebiskop, vilket sker via en demokratisk process inom Svenska kyrkan. Det är Uppsala stift som kommer att ansvara för det kommande ärkebiskopsvalet, där man i ett inledande skede kommer att utse lämpliga kandidater. Processen väntas vara klar i juni 2022 och en ny ärkebiskop ska enligt plan kunna tillträda i december.

Viktiga avtryck

Antje Jackelén har under sina år som ärkebiskop utmärkt sig på flera sätt. Många pekade inledningsvis på hur hon var med och krossade ett glastak då hon som första kvinna utsågs till ärkebiskop, vilket var historiskt såväl i Sverige som internationellt.

En av hennes viktigaste avtryck som kyrkoledare har handlat om ekumenik och interreligiöst samarbete. 2016 hamnade Antje Jackelén i blickfånget i samband med att påve Franciskus besökte Sverige, då de tillsammans omfamnade varandra i Lunds domkyrka för att visa på kristen enhet 500 år efter reformationen.

Antje Jackelén och påve Franciskus möts i Lunds domkyrka, ett tecken på kristen enhet.
Antje Jackelén och påve Franciskus möte i Lunds domkyrka, ett tecken på kristen enhet.

Predikade med Alm

Men relationen med svensk frikyrklighet har också vårdats, inte minst har Antje Jackelén vid ett flertal tillfällen agerat sida vid sida med pingströrelsens ledare Daniel Alm. Ofta har det skett via det ekumeniska samarbetet i Sveriges kristna råd (SKR), men 2017 valde de båda kyrkoledarna att hålla en gemensam predikan.

Ett annat ämne som Antje Jackelén återkommit till under åren som ärkebiskop är barns rätt till andlighet. När hon besökte “G som i Gud” i Almedalen år 2019 uppmanade hon exempelvis föräldrar att be med sina barn.

– En förälder tänker i dag att jag kanske inte ska undervisa mitt barn i religion, för barnet ska få välja själv. Jag måste vänta tills barnet är stort. Men då missar vi väldigt mycket, sa Antje Jackelén.

Historisk ursäkt

Nu på senare tid har mycket fokus lagts på försoningsarbetet med samerna, som mynnat ut i en officiell ursäkt från Svenska kyrkans sida där Antje Jackelén nyligen föll ned på knä i Uppsala domkyrka för att be om förlåtelse för kyrkans historiska agerande.

En annan fråga som dominerat den sista tiden är coronapandemin där ärkebiskopen varit mycket kritisk mot det tuffa regelverk som lagts på trossamfunden. Inför årets kyrkoval var Antje Jackelén också ovanligt frispråkig när det gällde de politiska partiernas närvaro i kyrkopolitiken som hon kallade för en anakronism.

Men Antje Jackeléns tid som ärkebiskop har också kantats av hot och hat i sociala medier, där hon två gånger tvingats att ta paus från Twitter efter kraftiga påhopp.

Ärkebiskop Antje Jackelén vid måndagens nationella ljusgudstjänst i Storkyrkan för offer och anhöriga som drabbats av lastbilsattacken på Drottninggatan då en man i en kapad lastbil körde på ett stort antal personer på Drottninggatan. Flera personer dödades och många skadades.

Fyra frågor

I samband med Antje Jackeléns 65-årsdag fick hon frågan från Dagen vad som kommer att vara viktigast framöver.

– Förutom de grundläggande uppgifter som alltid ingår så är det fyra frågor som jag vill fokusera på, svarade hon då.

Hon pekade ut undervisning och lärande, klimatfrågan, det dialogskapande arbetet och digitaliseringen.

Fakta: Ärkebiskop i Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkan har en ärkebiskop som är samfundets främsta ledare.
  • Utöver det finns det 13 biskopar, som leder varsitt stift.
Powered by Labrador CMS