Nyheter
Blivande pastorer fick möta nya utbildningen
Göteborg. Pingst, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen beslöt i våras att samarbete ännu närmare kring den teologiska utbildningen.Nu tas den första kullen studenter in på Akademi för ledarskap och teologi efter förändringen.Och det blir vissa skillnader.

En grupp bibelskoleelever tittar nyfiket in i Saronkyrkan i Göteborg. Det är öppet hus på Akademi för ledarskap och teologi (ALT), och som ett av sex studiecenter i Sverige välkomnar Saronkyrkan de som är intresserade att lära sig mer om pastors- och ledarutbildningen.
Inom ALT bedrivs mycket av verksamheten med hjälp av videoteknologi och en gemensam lärplattform på internet. Studenterna på de sex studieorterna kan därför följa föreläsningarna tillsammans trots att de befinner sig mil ifrån varandra.
Denna eftermiddag tar det någon minut innan alla är uppkopplade, men snart kan alla följa Ulrik Josefsson, utbildningsföreståndare, och Niklas Holmefur, rektor på Örebro teologiska högskola (ÖTH), vilka tillsammans presenterar den fyraåriga utbildningen.
Gemensam förening
ALT har funnits sedan 2011, då Pingst FFS, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan (EFK) beslöt att samarbeta kring utbildningen av pastorer. I våras beslöt de tre samfunden att ta ett steg till, och att då låta ALT gå ihop med Örebro teologiska högskola, som drivits av EFK. Den 1 juli i år tar en gemensam förening över ansvaret för både ALT och ÖTH. De studenter som börjar ALT till hösten kommer att bli de första efter den förändringen, men skillnaden kommer inte att vara så stor.
– Den fyraåriga utbildningen är ganska intrimmad. Det vi gör är att vi utvecklar det vi kallar profiler, säger Niklas Holmefur till Dagen.
Den som läser ALT kommer till exempel att kunna välja att läsa en del av utbildningen utomlands eller att välja en social-diakonal inriktning. En annan profil är den interkulturella, där det blir fokus på kulturmöten och det mångkulturella Sverige.
Även om utbildningen kommer att vara likartad tror Niklas Holmefur att studenterna på de olika studieorterna kommer att få en närmare gemenskap, bland annat genom de träffar de kommer att ha.
– Jag tror att de kommer uppleva att de är ett studentkollektiv, ett ”vi”, säger han.
Församlingsnära och akademisk
ALT:s utbildning är församlingsnära, men samtidigt akademisk. Niklas Holmefur ser inte det som två motpoler utan som en helhet.
– Vi tycker det är bra att de kan stimulera varandra, säger han.
ÖTH kommer också att fortsätta med det treåriga teologiska programmet, som är en mer allmän teologisk utbildning. Man vill även utveckla den teologiska forskningen, och skolan samarbetar med andra nordiska högskolor kring masterutbildningar.
I Göteborg ser man med tillförsikt på framtiden. Erik Holke är studiecentersamordnare och han berättar att man sedan starten har haft många som velat gå ALT-utbildningen.
– Vi har haft fler sökanden än vi haft platser. Och studenterna har kommit från allt mellan Svenska kyrkan och trosrörelsen. Det är väldigt roligt, säger han.
Han tycker att det är en fördel att studenterna under sin tid på ALT är knutna till olika församlingar.
– Utbildningen är församlingsgrundad. Då kan den inte sväva iväg och bli verklighetsfrånvänd, säger han.
Goda erfarenheter
ALT-utbildningen ska utbilda pastorer till samfunden. Och erfarenheterna i Göteborg är goda, de flesta studenter börjar också som pastorer.
– Sen är det svårt att säga hur utfallet blir på sikt, säger Erik Holke.