Nyheter
Bo Forsberg mötte “änglar i dödens väntrum”
Förre Diakoniachefen har ägnat sitt liv åt nödhjälp - nyligen fick han själv uppleva “änglar i dödens väntrum” när han fick corona.

Han har ägnat sitt liv åt att bekämpa orättvisor. Nyligen fick han själv bekämpa coronaviruset. Nu belönas Bo Forsberg för sina insatser inom biståndet, och får medalj av kungen.
Tron på människans inneboende godhet och vår förmåga att samarbeta och hjälpas åt, särskilt i svåra tider, går som en röd tråd genom förre Diakonia-chefen, teologen och missionären Bo Forsbergs liv. Denna inneboende godhet fick han själv nyligen ett bevis för. Förra våren promenerade han på Sveavägen i Stockholm, där han plötsligt föll ihop.
– Det var dramatiskt. Det kändes som att det var slut, berättar Bo Forsberg för Dagen.
Han försökte resa sig efter fallet, och trodde att han att han skulle kunna stoppa blodflödet, och sedan gå hem. Men en av de människor runt om som rusat till undsättning visade sig vara läkare, och hon insisterade på ambulans. I ambulansen visade det sig att Bo Forsberg hade över 40 graders feber. På sjukhuset konstaterades att han drabbats av corona.
– Det är ett lömskt virus. Jag fick förklarat för mig att ett av kännetecknen är just att man ibland inte förstår att man är sjuk, man tappar omdömet, berättar Bo Forsberg.
“Änglar i rummet”
Han har berättat om sin sjukdomsresa i radio, och i “Tankar för dagen” beskriver han de “änglar i dödens väntrum” som han mötte, både där på Sveavägen och senare på sjukhuset.
– Jag blir berörd när jag pratar om det. Jag låg på intensiven, sedan flyttades jag till en vårdavdelning. Någon dog bredvid mig. Min feber steg. Då kom rädslan, jag tänkte: “nu är det dags”. Men så fanns alla dessa läkare och sjuksköterskor, som var så professionella – men inte bara det. Man fick ju inte ta emot besök. Så de fick också vara anhöriga. De sa: “du fixar det här Bosse”. Då kändes det verkligen som att det var änglar i rummet. Det var en stark upplevelse.
Även andra människor i hans närhet ryckte ut: en granne ordnade en telefonkedja så att vänner och grannar blev informerade om vad som hänt.
– Jag var fullkomligt slut när jag kom hem. Då fick jag ett sms där det stod: “Vi sköter handlingen åt dig”. Grannar och vänner handlade mat åt mig i två veckor. I dessa ögonblick ser man vad medmänsklighet betyder.
Får kunglig medalj
Bo Forsberg beskriver att året som gått sedan den där dagen förra våren också har innehållit existentiella funderingar.
– När man ligger där på sjukhusbädden får man ett annat perspektiv. Jag tänkte: “tänk att jag är född här, och får så proffsig vård”. Då föds också tankarna på vad Gud vill med mitt liv och hur jag använder det. Det handlar om förvaltarskap, hur vi tar hand om det vi fått.
Nu belönas Bo Forsberg för sitt eget arbete för att ta hand om sina medmänniskor och skapelsen. I dag torsdag tillkännages av Hovet att han får kunglig medalj för sina insatser i kristet biståndsarbete. Att arbeta i en kristen biståndsorganisation som Diakonia innebär bland annat att se på frågorna om rättvisa och förvaltarskap på liknande sätt, i ett större perspektiv, säger han.
– Kristet arbete innebär att försöka se allt i Guds perspektiv. Detta är Guds skapelse. Hur tar vi bäst hand om den? Detta är teologiska frågor, och svaren får konsekvenser för hur vi hanterar allt från hur vi lever våra liv till våra ställningstaganden i politiska frågor.

“Vi hänger ihop”
I grunden för kristen tro finns tankarna om alla människors lika värde. Det är, säger han, ibland en fras som kan verka lätt att säga och instämma med, men när vi tar detta på allvar får det konsekvenser. I arbetet i Diakonia, som han ledde under många år, har han varit med om att bygga upp ett arbete där man söker att inte bara lindra lidandet och ge nödhjälp, utan också att se samband och orsaker till att människor lever i utsatta situationer.
– Det handlar om att se strukturerna bakom. Vi lever i en tid som är omtumlande. Här finns pandemin och klimatfrågorna. Båda får konsekvenser för fattigdomsfrågorna, och för migrationsfrågorna. Flyktingfrågan är het just nu, FN menar att antalet flyktingar kan komma att fördubblas på grund av klimatförändringarna.
Mycket ser mörkt ut på världskartan – och här hemma finns ifrågasättandet av biståndet och förslag om att minska det.
– Det är en tuff kamp för biståndet just nu. Det finns tendenser till nationalism och egoism, och detta påverkar biståndet. Människor säger: ´varför ska vi ge så mycket pengar till bistånd när vi måste ta hand om vår egen sjukvård och vårt försvar´. Men jag har alltid sagt att detta är ett feltänk. Vi lever i en tid när vi behöver varandra, vi hänger ihop som mänsklighet, säger han.
“Låt inte lura er”
Ibland används även religion i dag för att bygga nationalism och egoism, vilket är djupt tragiskt, säger han.
– Man vet här att man spelar på människors innersta strängar. Jag vill säga: låt inte lura er av maktfullkomliga politiker. Vi delar värdegrund med många andra människor, även inom andra religioner.
Du har ju sett och på nära håll upplevt konflikter, krig och nöd i arbetet för Diakonia. Har du någon gång tvivlat på godheten i människan?
– Den har snarare blivit förstärkt. Men jag ser också mörkret och ondskan och funderar över den – oavsett om det är krig eller politiskt förtryck. Vänner jag har haft i Guatemala och Kambodja har blivit mördade för sin kamp för det goda. Det finns ett hopp, men vi måste komma samman och kämpa tillsammans.
I sitt hjärta bär han alltid med sig de människor som stått för hoppet, säger han.
– Jag var ju länge på Diakonia, och reste under 30 år runt i världen till de mest hopplösa ställena. När jag talar berättar jag också om de människor jag mötte, människor som står mitt i hopplösheten men som inte ger upp. Jag bär fortfarande dessa människor i mitt hjärta. Det är så starkt att det nästan är en religiös upplevelse. Människor som aldrig ger upp, aldrig blir cyniska utan verkligen tror på mänsklighet, demokrati och respekt för varandra.
“Kan upptäcka andra värden”
Själv är Bo Forsberg i dag återställd från covid-19, men det har tagit tid: hela sommaren kämpade han med trötthet i sviterna efter infektionen. Liksom många andra säger han att pandemin och alla dess konsekvenser mitt i allt elände kanske också kan medföra att vi börjar fundera mer över vad som är viktigt i livet, vilka värden vi bör prioritera.
– Ett resultat av pandemin kan bli att vi upptäcker andra värden. Att vi ser hur mycket medmänsklighet betyder i utsatta lägen.
Bo Forsberg är numera pensionär, men fortsätter att resa runt i församlingar och berätta om biståndsarbete. Han har styrelseuppdrag, och är ordförande i Förbundet kristen humanism. Nyligen har han skrivit om existentiell hälsa i boken “Att leva med ovisshet – ett samtal om existentiell hälsa”.
Den 25 februari (preliminärt datum) kommer Bo Forsberg att ta emot medalj av kungen i närvaro av drottningen. Han får en guldmedalj i åttonde storleken i blått band. Bo Forsberg säger att han gläds över medaljen, men vill göra ett tillägg:
– Medaljen är lika mycket till de människor jag mött. De har bokstavligen gett sina liv för att en förändring ska komma till stånd.