Nyheter
Bojkott av bokmässan: ”Frågan handlar ytterst om yttrandefrihet”
Huvudargumentet för de som inte vill bojkotta bokmässan efter att Fria tider tillåts medverka är att det är bättre att ta en debatt med fiender till demokratin i ett demokratiskt rum. Annars menar de som säger nej till bojkott att dessa tankeströmningar kommer att hitta andra forum, till exempel på nätet.
Svenska kyrkan – som är en stor aktör på Bokmässan genom seminarier och andra programpunkter – tänker inte bojkotta årets mässa.
Svenska kyrkan är ”tydlig i gränsdragning gentemot främlingsfientliga, nynazistiska och extremnationalistiska yttringar. Det gäller också på årets bokmässa och präglar innehållet i programmet” skriver biskop Per Eckerdal i pressmeddelandet. Men Svenska kyrkan betonar att det är ”helt och hållet” upp till mässan att besluta om vilka som får delta och inte.
Läs också: Författarna bojkottar bokmässan när Nya tider tillåts vara med
Yttrandefrihet eller inte
Vissa debattörer framhåller att frågan ytterst handlar om yttrandefrihet. Men det är ett argument som nej-sägarna underkänner.
Maria Küchen, författare och krönikör i Dagen, skrev i en krönika i Dagen redan den 5 april att hon inte tänker åka till mässan. Küchen säger att hon har förståelse för båda sidor i den konflikt som nu uppstått.
Men att låta Nya Tider vara med på bokmässan handlar inte om yttrandefrihet, menar hon. Hon påpekar att bokmässan ”i grunden är ett affärskoncept, som Bok & Bibliotek har full frihet att förvalta precis hur de vill utan att yttrandefriheten påverkas det bittersta”.
”Ingen statlig institution”
Jennie Sjöström på Libris påpekar att mässan inte är en statlig institution:
– Den kan välja att låta högerextrema röster komma till tals, eller inte. Precis som Nobelstiftelsen varje år väljer att inte bjuda Sverigedemokraternas representanter med resonemanget att ”partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika i värde och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst och religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter”.
– Det vore fullt rimligt, och fullt nödvändigt i dessa tider att Bokmässan också tog ställning. Den grundlag vi har måste för det första tolkas tillsammans med de kraftiga begränsningar den har, men den behöver även kompletteras med mod och moral, säger hon.
Vill inte arbeta mot Bokmässan
Hon betonar samtidigt att Libris inte på något sätt önskar arbeta mot Bokmässan.
– Men vi vill tydligt markera att vi tror på det fria ordet lika mycket som människors lika värde, och vi tror att det är viktigt att vi alla reser oss upp mot det hat som vi just nu ser sprider sig runt om i världen.