Nyheter

Bön vid riksdagens öppnande blir av - i ny form

Bönevandringen i centrala Stockholm inför riksdagens öppnande tar i år nya former – och kompletteras också med digital bön för landet.

I år blir det bönevandring i mindre format fram till riksdagshuset.
I år blir det bönevandring i mindre format fram till riksdagshuset.
Publisert Sist oppdatert

Mycket ställs om i coronatider. Det gäller inte bara själva öppnandet av riksmötet på tisdag 8 september, och gudstjänsten i Storkyrkan, utan också den bönevandring som de senaste åren har arrangerats med bön för politikerna.

En bönevandring blir av från S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm vid lunchtid på måndag 7 september, dagen innan riksdagens formellt öppnar.

Vandring i mindre grupper

Då vandrar kristna i mindre grupper och stannar till för att be utanför regeringskansliet Rosenbad, utrikesdepartementet, riksdagen och Storkyrkan.

Ett 20-tal personer är hittills anmälda, men man väntar inte lika många tillresta bedjare utifrån landet som vanligt.

– Vi vill tacka Gud och be för kungar och alla som har makt, säger Nils Lidskog, präst i S:ta Clara kyrka.

Riksdagspolitiker medverkar

På tisdagseftermiddagen anordnas sedan en digital bönesamling under en och en halv timma där riksdagspolitikerna Roland Utbult och Ingemar Kihlström medverkar tillsammans med prästen Carl-Eric Sahlberg och Per Ewert från Claphaminstitutet. Där ber också alla som vill vara med runtomkring i landet för olika samhällsområden och politikerna.

Peter Artman, präst på Orust, ingår i ledningsgruppen för European Union of prayer, och är sammankallande för riksdagsbönen i Sverige. Han hoppas att det digitala ska underlätta för en del att delta utan att resa långa vägar, även om man helst skulle ha velat mötas fysiskt.

Kristna som tar ansvar

Nu är han glad att kunna genomföra bönen på det här sättet, och att man därigenom tar ansvar i coronasituationen.

– Det är vår uppgift som kristna att bry oss om vårt samhälle och vår värld.

– Vi ber samtidigt att Gud ska hjälpa oss ut ur osund rädsla och förlamning – både när det gäller corona och på det politiska området, och kunna hjälpa varandra framåt, säger Peter Artman.

Powered by Labrador CMS