Nyheter
Bönevandring anordnas inför riksdagens öppnande
Skolan, totalförsvaret, kyrkorna och politikerna finns på bönelistan

Ett av kyrkornas viktigaste bidrag till politiken är förbön till Gud. Det anser de bönevandrare som inför riksdagens öppnande i veckan ber utanför Rosenbad, riksdagshuset och slottet.
På tisdag drar riksdagens i gång sitt arbete för hösten igen. Då äger riksmötets högtidliga öppnande rum med kung Carl XVI Gustaf och riksdagens talman på plats, regeringsdeklarationen läses upp av statsministern, och med en gemensam gudstjänst i Storkyrkan dessförinnan.
På måndag anordnas också traditionsenligt, sedan ungefär 15 år tillbaka, en bönevandring i centrala Stockholm för att omsluta politikerna med bön inför deras arbete, liksom hela Sveriges samhällsliv.
Godhet och relationer
S:ta Clara kyrka i centrum är utgångspunkten på förmiddagen när man sedan vandrar till några av de platser som är centrum för politiken i Sverige, och stannar till en stund för att be vid Rosenbad, riksdagshuset och slottet, inklusive i Storkyrkan.
– Det Jesus talade om som Guds rike, och godhet, sanning och rätt, behöver få utrymme – så att vi får förtroendefulla relationer mellan människor och det vi bygger gemensamt. När vi ber aktiverar vi också ett praktiskt ansvar för vårt land, säger Peter Artman, präst i Svenska kyrkan och aktiv i bönenätverk både i Sverige och i Europa.
Riksdagens kristna grupp
Flera bönenätverk som finns brett i kristenheten står bakom arrangemanget. På eftermiddagen möts man sedan till förbön i S:ta Clara kyrka där riksdagens kristna grupp, med ordföranden Kjell-Arne Ottosson (KD) och riksdagsledamoten och sångaren Roland Utbult (KD) medverkar.
– Vi kommer att be för skolan, totalförsvaret, de ofödda, för kyrkorna och för mycket mer, säger Peter Artman.

Förutom själva bönevandringen erbjuder bönenätverken också ett utskick med namn på sju riksdagsledamöter varje vecka, där tanken är att man hemifrån ska kunna be för de specifika personerna bland politikerna under hela året.
Skolan uppmärksammas extra
Redan under söndagen anordnas också en extra bönesamling för skolväsendet, där bland andra flera från Sveriges kristna friskoleråd finns med bakom. I inbjudan skriver man: ”Nu är det dags för oss som kristna att sluta upp kring Jesu återtåg till den svenska skolan.”
Innebär det här att ni vill ta bort att undervisningen ska vila på sekulär grund i svenska skolan?
– Nej, undervisningen och läroplanen vilar på sekulär grund. Men även om staten är sekulär så behöver inte samhället vara sekulärt. Det måste i skolan finnas utrymme för den kristna tron och värderingar som tar sig uttryck hos många enskilda, familjer och kyrkor, säger Peter Artman.