Nyheter
Bredden stor på Oasmöte i Ljungby
Helheten och bredden, det är vad Oasrörelseinspiratören Berit Simonsson vill lyfta fram från Oasmötet, som just nu pågår i Ljungby.

Oasrörelsens sommarmöte hålls i år i småländska Ljungby. Berit Simonsson gläds mycket åt det fina mottagandet på orten.
– Vi har fått ett fantastiskt fint välkomnande av både kommunen, Svenska kyrkan och alla andra församlingar, berättar hon.
Avbröt renovering
I Ljungby kyrka pågår just nu ett renoveringsarbete, men det har avbrutits den här veckan, just för att Oasmötet ska kunna hålla morgonmässor och helandegudstjänster i kyrkan. Övriga gudstjänster och samlingar äger rum i Ljungby arena, och för både barn och ungdomar finns egna arrangemang under Oasmötet, som pågår till och med lördag.
Tomas Sjödin inledde
På tisdagens kvällsmöte inledningstalade Tomas Sjödin inför uppskattningsvis runt 1 500 mötesdeltagare.
– Vi hade en mycket fin startkväll, säger Berit Simonsson. Hon vill inte lyfta fram någon särskild höjdpunkt under dagarna i Ljungby, utan betonar i stället helheten.
– Det viktiga med Oasmötet är vad deltagarna får med sig av allt, både det som talarna säger, ifrån lovsång, förbön, själavård och bikt. Det är allt sammantaget som Oas så unikt, med rikedomen i betjäning, säger Berit Simonsson.
Läs även | Lokal uppslutning kring Oasmötet i Ljungby
Hela kartan
Oasrörelsen är en karismatisk förnyelserörelse inom Svenska kyrkan, men Berit Simonsson betonar att deltagarna på Oasmötet kommer från hela kristenheten.
– Här finns alla sorter du kan hitta på den kyrkliga kartan, och det kommer många nya människor hit. Bara det här dygnet som jag varit här har jag träffat många som berättat att de är på Oasmöte för första gången.
Hämta liv
Oasrörelsen vill att Oasmötet ska vara en plats av inspiration som ger ny kraft in i många sammanhang runt om i landet.
– Vi bildar ju inte några Oas-församlingar, utan vårt tänk är att folk kommer hit från många olika platser, med sina vanor och traditioner, och hämtar nytt liv och återvänder hem igen till sina respektive platser, förklarar Berit Simonsson.
Alla tillsammans
Vikten av allas insatser för att Oasmötet ska fungera är också något som hon vill lyfta fram särskilt.
– Det är många frivilligarbetare som arbetar och förbereder det här mötet under hela året, sen kommer vi andra och sluter upp. Jag brukar tänka att om ingen byggt podiet hade jag inte haft något att stå på. Allas gåvor är viktiga för att det ska bli ett Oasmöte, så här får vi se Kristi kropp i funktion på olika sätt.
Samma vision
Oavsett vilken uppgift man fyller förenas alla bakom samma vision, säger Berit Simonsson.
– Vi har en gemensam längtan efter förnyelse i samfund, församlingar och för enskilda personer. Då är det en väldig styrka i att göra något tillsammans, så ordet tillsammans vill jag särskilt lyfta fram.
Sebastian Stakset
Under Oasmötet medverkar bland andra katolske kardinalen Anders Arboleius, anglikanske biskopen Andrew Watson och evangelisten Sebastian Stakset som talar under Oasmötets avslutande möte på lördag kväll.
Flera av Oasmötets gudstjänster kan följas både på Kanal10:s webb-tv och på webbradio.