Nyheter

"Brett samarbete behövs i kampen mot självmord"

I februari startade ännu en omgång samtalsträffar i Halmstad för personer som mist någon anhörig på grund av självmord. - Tyvärr finns det en stadig marknad, säger sjukhusprästen Jörgen Franzén, till Dagen.

Publisert Sist oppdatert

Det sker mer än ett självmord, eller suicid, i Halmstad varje månad. Jörgen Franzén berättar att sjukhuskyrkan på orten har drivit kurser och samtal med anhöriga under 15 års tid och att han själv kom med i arbetet för elva år sedan.

- Vi kör två parallella grupper hela tiden. En temagrupp som vänder sig till personer som nyligen har drabbats av suicid i sin bekantskapskrets samt en öppen grupp för personer som tidigare har varit med om samma sak. Till den öppna gruppen kan man komma och gå, säger Franzén, som också berättar att grupperna träffas sju, respektive fyra gånger under våren.

Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet självmord i Sverige minskat med omkring 20 procent under de senaste 15 åren. När det gäller ungdomar och unga vuxna har däremot självmorden legat på ungefär samma nivå under en längre tid.

Märker du också att problemen är större bland de yngre?

- Ja, jag har märkt en förändring bland ungdomar och jag har länge oroat mig för just dem. Jag antar att det är ett symptom på att många i samhället mår dåligt.

Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd startade en lokalavdelning i Halmstad för två år sedan. Då inledde också sjukhuskyrkan ett samarbete med förbundet. Och just samarbete är enligt Franzén en nyckel i kampen mot självmord.

Samarbete och ansvar

- Ett mycket stort och brett samarbete behövs där bland annat staten, kyrkan, skolan och nära och anhöriga ingår. På senare år har jag märkt att mer ansvar hamnar på kyrkor och korporationer. Vi ska också ha ett stort ansvar, men vi är beroende av paraplyet, alltså att samhället tar sitt ansvar.

Vad har du lärt dig under de åren som du har jobbat med suicidproblematiken?

- Det viktigaste är att känna samhörighet. Det är väldigt läkande att prata med andra som har varit med om samma saker. På ett sätt är jag amatör eftersom jag är den enda i gruppen som inte har upplevt suicid i min bekantskapskrets, men samtidigt är jag proffs eftersom jag, i rollen som präst, har pratat med väldigt många människor som är drabbade.

Ändrad syn på suicid

Trots att Jörgen Franzén anser att suicid är ett samhällsproblem menar han att vissa saker faktiskt har förbättrats. Han säger till exempel att synen på suicid har ändrats, i dag är det inte förknippat med lika mycket skam.

- Det är okej att prata om det, delvis tack vare media som har rapporterat mycket om det. Nu är det viktigt att vi får så kallade whistleblowers i ungdomsgrupperna som kan varna i tid.

Powered by Labrador CMS