Nyheter

”Bristen på billiga bostäder sätter hemlösa i omöjlig sits”

Emil Mattsson: Drygt 600 personer i Göteborg lever i akut hemlöshet, vilket är ovärdigt ett välfärdssamhälle

- Många hemlösa hamnar i en omöjlig situation. De har små chanser att få bostäder. Det behövs billiga bostäder, men billiga bostäder finns inte att tillgå i tillräckligt stor omfattning, säger Emil Mattsson till Dagen.
- Många hemlösa hamnar i en omöjlig situation. De har små chanser att få bostäder. Det behövs billiga bostäder, men billiga bostäder finns inte att tillgå i tillräckligt stor omfattning, säger Emil Mattsson till Dagen.
Publisert Sist oppdatert

Drygt 600 personer i Göteborg lever i akut hemlöshet.

– Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle, säger Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen som är en av de kristna organisationer som ger hemlösa en plats att sova när vintern kommer.

Räddningsmissionen i Göteborg har sitt ursprung i början av 1900-talet. Då handlade det om att linda nöden bland alla de emigranter som samlats för att gå ombord på båtarna till Amerika. 1952 bildades Stiftelsen Hjälp åt Hemlösa – Göteborgs räddningsmission.

Sedan många år arbetar en ideell förening på uppdrag av de 32 församlingar i Göteborg och dess närhet, som är huvudmän. Den bedriver socialt arbete genom ett 30-tal olika verksamheter och en av uppgifterna är att bekämpa social utsatthet och hemlöshet.

– När vinterkylan slår till är det många som behöver få tak över huvudet och en säng att sova i. I det läget behöver vi agera snabbt för att hjälpa så många som möjligt, säger Emil Mattsson.

Drygt 600 personer i Göteborg lever i akut hemlöshet. Det är många som behöver få tak över huvudet när den stränga vinterkylan slår till.
Drygt 600 personer i Göteborg lever i akut hemlöshet. Det är många som behöver få tak över huvudet när den stränga vinterkylan slår till.

Dubblat antalet platser

Tillsammans med Göteborgs stad driver Räddningsmissionen sedan några år två härbärgen. Dels ett boende för svenska medborgare med 12 platser och dels ett akutboende för utsatta EU-medborgare med upp emot 90 platser.

– På vårt akutboende för EU-medborgare har vi utökat med nästan dubbelt så många platser under vintern för att behoven är så stora, berättar han och noterar att det skett förändringar när det gäller vilka grupper som söker hjälp:

– När det gäller den totala hemlösheten bland svenska medborgare har den minskat något de senaste åren. Minskningen har skett i alla grupper, men varit som störst i gruppen familjer i akut hemlöshet vilket är glädjande.

– Men trots något färre hemlösa totalt lever över 600 personer i Göteborg i akut hemlöshet, vilket är ovärdigt ett välfärdssamhälle, menar Emil Mattsson.

Oroad över utvecklingen

Också den grupp som lever utanför trygghetssystemen, där romerna ingår, är många men har minskat något under senare år enligt hans bedömning.

Emil Mattsson är oroad över den utveckling som innebär att många utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Det är en grupp som ökat de senaste åren och som kommer att bli större om inget görs, anser han.

– Människor lockas från sina hemländer med löften om höga löner, men hamnar i stället under slavliknande förhållanden i Sverige, säger han och kallar det människohandel.

Emil Mattsson kritiserar “den obefintliga bostadspolitiken” och anser att varken staten eller kommunerna tar sitt ansvar.

– Många hemlösa hamnar i en omöjlig situation. De har små chanser att få bostäder. Det behövs billiga bostäder, men billiga bostäder finns inte att tillgå i tillräckligt stor omfattning, säger Emil Mattsson till Dagen.

Tittar på Finland

Han lyfter fram Finland som ett exempel på att det är möjligt att minska antalet hemlösa genom en väl avvägd bostadspolitik. Där har man bland annat storsatsat på “bostad först”, en metod som går ut på att den hemlöse ska erbjudas en permanent bostad utan att det ställs krav på att man ska “vara redo”.

– Metoden används världen över med förbluffande höga resultat. I Finland har det också byggts särskilda bostäder där hemlösa bor i samma hus med egna lägenheter, vilket visat sig vara ett framgångsrikt koncept.

– I Finland har antalet hemlösa minskat tack vare en aktiv och kraftfull bostadspolitik. Den modellen borde prövas i Sverige, säger Emil Mattsson som menar att det i Sverige generellt finns en övertro på att marknaden ska ordna allting.


Powered by Labrador CMS