Nyheter

Broderskaparna tar avstånd från den “kristna högern”

En aktiv politisk kamp för värden som frihet, jämlikhet och solidaritet är det bästa sättet att omsätta kärleksbudet i praktisk handling. Det anser de broderskapare som i går presenterade ett manifest för kristen vänster.

Manifestet vill utmana högerns “ta dig i kragen-politik”, påpekar att Sverige inte är något jämställt samhälle, efterfrågar större insatser för global utveckling och miljöomställning och kräver restriktiva regler för vapenexport från Sverige och EU.

Debattartikeln i Svenska Dagbladet där manifestet presenteras är undertecknad av ordföranden för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen, Peter Weiderud, samt ytterligare två styrelseledamöter.

De tar avstånd från det man kallar för den kristna högern, som är emot könsneutral äktenskapslagstiftning samt "exkluderar och gör skillnad mellan människor". "I Sverige står den kristna högern - med fäste såväl inom kristdemokratin som i den nyskapade tankesmedjan Claphaminstitutet - ensamma mot en könsneutral äktenskapslagstiftning", skriver man i manifestet.

Finns det inte en mer konservativ syn i den frågan och som är utbredd i kyrkorna och även inom er egen rörelse?

- Det finns kanske en "fintonigare" debatt inom Broderskap än i partiet, kring äktenskapslagen. Men det finns ingen homofobi och det finns en medvetenhet om att vi måste skapa en likvärd lagstiftning, säger Peter Weiderud.

Han hänvisar bland annat till den som han tycker nyanserade diskussion som fördes i frågan på senaste kongressen.

Är kristna höger lika med kristdemokraterna?

- Nej, men det finns delar av den inom kd, säger Peter Weiderud.

Hur ser kristna högern ut?

- Det finns två sätt att se på det. Dels kan man se högerns syn på moralfrågor, det blir abort, homosexualitet och andra privatmoraliska frågor. Där har vänstern en bredare syn.

Dels finns synen på sanning. Det finns de som kopplar samman religion och politik och utgår från att man har funnit sanningen och på det sättet skapar en fundamentalism.

- Men vänstern har en mer sökande syn, vi vill föra en dialog. Vi tänker "det är bara Gud som har sanningen".

I manifestet görs klart att staten bör vara sekulär, men man tar samtidigt avstånd från förbundet Humanisterna "som förnekar varje sammanhang och erfarenhet bortom det snävt rationella".

"Vi vill slåss för att individualiseringen inte ska ta formen av egoism, girighet och isolering, utan frigörelse under ansvar", skriver broderskaparna och påpekar att människorna är beroende av varandra och att det är känslan av gemenskap som håller ihop ett samhälle.

HASSE BOSTRÖM, ANNA B SANDBERG

Powered by Labrador CMS