Nyheter

Bryr sig Stefan Löfven om kyrkorna?

Stefan Löfven är stolt medlem av Svenska kyrkan, inte minst efter klockringningarna mot nazism.Men hur kommer han att klara rollen som statsminister? Och hur kommer kyrkorna att ta emot honom?

###
Publisert Sist oppdatert

"Jag kommer att arbeta hårt för att vi ska nå lägre arbetslöshet, få bättre skolresultat och en förbättrad välfärd. Vi menar allvar när vi säger att vi vill arbeta över blockgränserna."

Det var Stefans Löfvens första uttalande till de väntande journalisterna efter att han klockan 14.00, torsdagen den 2 oktober tog steget från att vara ett partis ledare till att bli hela landets. Nu representerar han inte längre bara Socialdemokraterna utan oss, hela folket.

Hur klarar han det? Kommer han att förändras av rollen?

Hittills har han framstått som en rejäl person. En ”hedersman” säger vännen och politiska motståndaren från kommunpolitiken i Örnsköldsvik, Göran Sydhage (KD).

Stefan Löfven har inget emot att framstå som hederlig. De närmaste månaderna kommer att visa om han klarar av att leva upp till omdömet.

Just nu är han i sitt esse, ”Förhandlaren”. Vi har förstått att det är hans starkaste gren – om han får säga det själv. Fast han har gjort minst en tydlig tabbe i alla fall. Han lyckades få Jonas Sjöstedt och många andra att före valet tro att Vänsterpartiet skulle kunna förhandla sig till regeringsplatser. Men si det hade Löfven inte alls tänkt sig. En rosenrasande Sjöstedt kunde inte dölja sin besvikelse när han bara någon dag efter valresultat insåg sanningen.

Hur stämmer det med en förhandlares gyllene regel: ”Låt aldrig motparten tappa ansiktet”?

För ett tiotal år sedan var det inte populärt att fråga politiska ledare, och andra kändisar, om deras gudstro. ”En privatsak” tyckte de flesta. Det har dessbättre förändrats och även Stefan Löfven har fått frågan ett antal gånger om sin relation till Gud.

Det är en sak att han är döpt, konfirmerad och stolt medlem av Svenska kyrkan, på grund av klockringningarna mot nazister. Guds existens är han inte lika säker på. Men precis som många andra undrar han då och då om det finns ”något annat”. Som exempel har han nämnt tillfällen när han kommit i kontakt med personer som senare fått betyda mycket för honom. Bara slumpen, ödet, eller något mer har han undrat.

Han låter också nästan som en pastor när han, som i sitt sommartal, talar om vi har fått ”vår stund på jorden” och att vi har skyldighet att använda det tillfället väl.

I morgon presenterar Löfven sina ministrar och avger regeringsförklaringen. Blir det någon aktiv trossamfundsminister, som alliansen haft? Blir det – i den kommande budgeten – neddragningar för bidragen till trossamfunden? Det undrar säkert de kyrkliga ledarna. Men mer nyfiken är de antagligen på vilken dialog den nye statsministern vill ha med kyrkor och andra folkrörelser.

Från att de tidigare socialdemokratiska statsministrarna, främst Göran Persson, började med regelbundna möten med ledarna för samfunden införde Fredrik Reinfeldt en helt annan ordning. ”Särintressen” kallade han många av de som ville få en chans till pratstund, inte bara kyrkfolk utan fackliga företrädare och näringslivstoppar. Han ville tala direkt med folket istället, vilket kan låta sympatiskt men betyder att han dels missade viktig input, dels framstod som om han inte brydde sig om viktiga delar av svensk folkrörelse.

I den senaste mandatperioden la Reinfeldt ut kyrkokontakterna på Stefan Attefall (KD), som i högsta grad ägnade sig åt kontaktskapande. Ska Löfven välja samma metod?

När Dagen gjorde vår stora intervju med Stefan Löfven i somras frågade vi bland mycket annat om detta. Han gav inga konkreta löften om att boka in möten i sin kalender, men lämnade en viss öppning:

– En mycket stor del av mitt ledarskap går ut på dialog. Det är svårt att leda om man inte vet vad andra har för uppfattning. Så jag kommer i många avseende att eftersträva dialog och samtal. Hur alla möten kommer att se ut vet jag inte. Men jag vill gärna ha dialog med samfundsledarna, sa Stefan Löfven då.

Återstår att se, när regeringsförhandlingar, budgetarbete och andra akuta ärenden klarats av, hur det blir med dialogen.

Han har en del att bevisa, den nye statsministern. Framför allt visa att han är en person att lita på.

Powered by Labrador CMS