Nyheter
Busch Thor: Därför är KD emot böneutrop
Som första parti i riksdagen sätter KD ned foten i den infekterade frågan om muslimska böneutrop. Beskedet från partiledaren Ebba Busch Thor är tydligt. – Vi är emot böneutrop, säger hon och uppmanar partivänner i kommunerna att gå på samma linje.

Frågan om muslimska böneutrop är kontroversiell och har debatterats länge. I den här omgången började den med att Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att få göra böneutrop varje fredag.
Nu har frågan förts upp på ett nationellt plan. Kristdemokraterna gör sitt för att elda på i frågan och positionera sig inför valrörelsen och säger bestämt nej till muslimska böneutrop i svenska städer.
”Är inte rimligt”
Till Ekot säger partiledaren Ebba Busch Thor att "det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop" runt om i samhället.
Läs mer: Frida Park: Historielöst av KD om böneutrop
Är det primärt det muslimska religiösa budskapet som ska förbjudas?
– Det är inte religionen i sig som är problemet. Men när en religiös röst proklamerar muslimsk överhöghet genom återkommande institutionaliserade böneutrop rakt in människors privata hem och bostäder, då tycker vi att det är fel. Där går en gräns, menar Ebba Busch Thor till Dagen.
”Inte samma proklamation”
Hon har haft en hektisk dag efter sitt utspel. Intervjuerna har avlöst varandra under torsdagen när hon tar sig tid för en intervju med Dagen på Kristdemokraternas kansli i riksdagen.
Läs mer: Jonas Sjöstedt: Debatten om böneutrop är löjlig
Hon tycker det är fel att jämföra muslimska böneutrop med kyrkklockor, eftersom de senare inte proklamerar på samma sätt.
På Gotland ville en barnfamilj flytta tidpunkten för en klockringning men fick nej av Svenska kyrkan. Hur ser du på det?
– Men de blir inte väckta av en kristen bön utan av en klocka, säger Ebba Busch Thor med eftertryck.
”Kyrkan har en särställning”
Dessutom, menar hon, har kyrkan en naturlig särställning i det svenska samhället sedan flera hundra år. Kyrkan är en del av svensk sedvänja, anser hon.
Att det, som i exemplet Växjö, bara handlar om att ha två böneutrop på tre minuter en dag i veckan, är ett argument som inte heller biter på KD-ledaren.
Läs mer: Ulf Kristersson (M): Böneutrop ska inte tillåtas
Att hon valt att uppmana sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer, tycker hon inte är anmärkningsvärt eller ovanligt.
– Nej, det är vanligt i politiken. Så gjorde vi till exempel när vårdnadsbidraget var aktuellt.
Men har du fått frågor från partikamrater i kommunerna om hur de ska ställa sig i frågan?
– Medlemmar, allmänhet och journalister har hört av sig och ställt frågor om detta. Det är rimligt att ett politiskt parti har en åsikt i en sådan här fråga, säger hon till Dagen.
Så du anser att du har ditt parti med dig?
– Ja, beslutet har fattats av partiledningen och en stor del av riksdagsgruppen.
Moderaterna meddelade under gårdagen att även de ställer sig skeptiska. Statsminister Stefan Löfven anser att frågan ska hanteras av kommunerna och han får medhåll av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
”Avgör inte valrörelsen"
Så stor är inte just denna specifika fråga, menar hon, att den kommer att avgöra valrörelsen. Och att göra sig till ovän med alla muslimer är hon inte rädd för. Tvärtom hävdar hon att också där, precis som i samhället i stort, finns olika uppfattningar i frågan.
Hon tycker att KD står upp för muslimers rättigheter, likaväl som för andras religiösa minoriteters rättigheter.
Partiet sladdar i opinionssiffrorna och väntas av flera experter få svårt att ta sig över riksdagsspärren på 4 procent. Ändå tycks KD-ledaren hoppas att tydlighet i den här frågan kan bidra till ett bra valresultat.
– Vårt existensberättigande som parti ligger i att vara ett tryggt värderingsbaserat parti i en orolig omvärld, slår Ebba Busch Thor fast innan hon försvinner iväg på nästa uppdrag för sitt parti.
Läs mer: Eli Göndör: Lösningen på frågan om böneutrop