Nyheter
Carl Bildt ger sig in i moskébråket om Hagia Sofia
Sveriges tidigare stats- och utrikesminister uppmanar Turkiets president att inte fullfölja sina planer att göra om den tidigare kyrkan Hagia Sofia till en moské.

Inom de närmaste veckorna ska beslutet fattas om den tidigare så mäktiga kristna katedralen Hagia Sofia i Istanbul ska göras om till en moské. I dagsläget är det ett museum och utanför Turkiet är det många som fortsatt vill ha det så, resonemanget är att då inrymmer byggnaden hela sin historia då den tidigare både varit kyrka och moské.
Carl Bildts budskap
En av dem som nu gett sig in i debatten är Carl Bildt, tidigare såväl statsminister som utrikesminister i Sverige. I ett flertal inlägg på Twitter kritiserar han planerna som Turkiets president Tayyip Erdogan presenterat.
"Det råder sannerligen ingen brist på stora moskéer i grannskapet, så det här är helt och hållet ett politiskt drag", skriver han syrligt.
Hagia Sofia ligger i ett område i Istanbul som lockar många turister och som inte är speciellt tättbefolkat. Precis i närheten ligger Blå moskén, även det en stor och praktfull byggnad, vilket enligt Carl Bildt borde räcka för att samla folk i närheten till fredagsbön.
Kallar det alarmerande
Carl Bild kallar planerna att göra om Hagia Sofia till en moské för alarmerande och i sin kritik knyter han an till Hagia Sofias kristna historia.
"Det här var den största kyrkan för kristna i nästan tusen år", skriver han.
Hagia Sofia byggdes på 500-talet som en kyrka i det bysantiska riket, men byggdes om till en moské på 1400-talet efter de muslimska erövringarna. Numera är det ett museum och en av Turkiets stora turistattraktioner.
Många kritiska
Framför allt är det flera länder med ortodox kristen historia som protesterar, då Hagia Sofia historiskt har varit en katedral för ortodoxt kristna. Många befarar att om byggnaden återigen blir till en moské kommer gamla kyrkomålningar som går att beskåda i dag att målas över. Även USA har i skarpa ordalag kritiserat Turkiets planer.
Patriarkens förslag
En något udda röst i sammanhanget kommer från Turkiets armeniske patriark Sahak II. Han protesterar inte alls över planerna på att göra om Hagia Sofia till en moské. Men han föreslår att det samtidigt även ska vara en kyrka, det vill säga en helig byggnad för både muslimer och kristna, något som också skulle lösa dilemmat hur man ska hantera byggnadens historia.