Nyheter
Civilsamhället får nya miljoner för stöd till utsatta grupper

Regeringen skjuter till ytterligare 50 miljoner kronor för att stärka civilsamhällets – däribland kyrkornas – arbete med sociala och humanitära insatser för samhällets mest utsatta under coronapandemin.
Beslutet motiveras enligt regeringen med att organisationer som arbetar med sociala och humanitära insatser vittnar om ökad efterfrågan från delvis nya grupper som drabbas av exempelvis psykisk ohälsa, arbetslöshet och bostadslöshet under pandemin.
“Föreningslivet bidrar med avgörande insatser under coronapandemin, samtidigt som de drabbas hårt av krisen och dess ekonomiska konsekvenser”, skriver Arbetsmarknadsdepartementet i ett pressmeddelande och fortsätter:
“Flera av de stödåtgärder som regeringen kommunicerat för företag och arbetsgivare kan även komma civilsamhällets organisationer till del, men det behövs särskilda medel för vissa delar av civilsamhället, till exempel för organisationer som stöder människor i socialt särskilt utsatta situationer.”
“Pengar som kan göra verklig nytta”
Under 2020 avsattes 50 miljoner kronor för samma ändamål och i slutet av 2020 meddelade regeringen dessutom att ytterligare 58 miljoner kronor skulle fördelas under 2021. Det nu föreslagna stödet är en fortsättning på denna satsning.
Regeringens förslag, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, innebär att det totalt sett tillförs närmare 140 miljoner kronor i vårändringsbudgeten 2021 för ideella föreningars och kyrkors arbete mot ökad utsatthet med anledning av pandemin.
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som ansvarar för att fördela statsbidrag till civilsamhället under coronapandemin.
– Vi vet att det här är pengar som kan göra verklig nytta, sa MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i samband med att stödpaketet på 58 miljoner kronor presenterades tidigare i år.
143 ansökningar om drygt 200 miljoner kronor
Ansökningstiden för att söka bidrag från potten på 58 miljoner kronor gick ut i början av april. Och MUCF uppger i ett pressmeddelande att det har inkommit 143 ansökningar.
– Totalt har organisationerna sökt för drygt 200 miljoner kronor. Vi har 58 miljoner kronor att fördela, så behovet är stort, säger Marie Pettersson Hallberg, chef på avdelningen för statsbidrag.
Planen är att myndigheten ska fatta beslut om vilka som får bidrag under nästa vecka, 19–25 april.
När det gäller det senaste statsbidraget på 50 miljoner kronor har MUCF inte presenterat några detaljer kring ansökningsförfarandet. Men nu står det alltså klart att de ideella föreningar och kyrkor som eventuellt inte beviljas några pengar får en ny möjlighet att söka bidrag.