Nyheter
Container ska rädda barns skolgång i Uganda
Bengt Ivansson: Känns som att detta projekt lockar fram det goda i människor.

Om två veckor skeppas en container från Skellefteå till Kampala i Uganda. Med skolbänkar, stolar och annan utrustning.
– Jag är rörd över det starka engagemanget för att hjälpa barns skolgång i ett av Afrikas fattigaste länder, säger den kristna profilen Bengt Ivansson som är en av personerna bakom projektet.
För ungefär tre år sedan träffade Bengt Ivansson, som bor i Ursviken utanför Skellefteå, en flykting från Uganda vid ett kyrkligt evenemang. Mannen försökte samla in pengar till en skola i Uganda som hans familj drev, men det gick trögt och Bengt lovade att försöka hjälpa till.
– Där och då kan man säga att äventyret började, förklarar Bengt Ivansson som sedan dess har gjort inte mindre än åtta resor till landet som ligger i Afrikas hjärta, och som gränsar till bland andra DR Kongo, Kenya och Tanzania.

Samlat in 1 miljon
Äventyret han pratar om är ett hjälpprojekt där cirka 1 miljon kronor hittills samlats in genom den stiftelse som bildats för ändamålet. Stiftelsen St Annes har samma namn som skolan – och har lyckats få många att bli engagerade.
Kyrkor, företag, organisationer och privatpersoner har bidragit på olika sätt. Det som från början hade kunnat stanna vid en tillfällig hjälpinsats har alltså växt till något betydligt större och dessutom med en plan som sträcker sig långsiktigt.
– När vi kom till St Annes första gången hade ekonomin brakat ihop. Inga elever var kvar på skolan, vatten och el var avstängt och byggnaderna var fallfärdiga. Nu har vi kommit en bit på väg och verksamheten är i gång igen. Men mycket återstår och tillsammans kan vi göra skillnad, säger Bengt Ivansson till Dagen.
Han är affärsutvecklingschef på ett husföretag, och sedan många år aktiv i Brukskyrkan (Pingst) i Ursviken. Efter många år som företagare, entreprenör – och senast som Skellefteå kommuns näringslivschef mellan 2013 och 2020 – har han ett brett kontaktnät.

Steg för steg
Sammantaget har detta bidragit till att han lyckats knyta personer med rätt kunskaper och erfarenheter till hjälpprojektet, vilket har bidragit till att skapa ett stort engagemang runt om i landet.
– Skolan ligger centralt i huvudstaden Kampala och har i dagsläget 65 elever från förskoleåldern upp till årskurs 7. Målet är 300 elever. Steg för steg håller vi på att bygga upp verksamheten igen men allt förändringsarbete tar tid och vi får ta ett steg i taget, resonerar han.
– Skolan startades i början av 1970-talet av två kristna familjer. Precis som de flesta andra skolor i Uganda har den en kristen grund. För bara några år sedan hade den 1 000 elever och ett mycket gott rykte, och det förtroendet behöver vi bygga upp på nytt.
Skolbänkar och stolar
Nästa steg i processen är att skicka dit en container med utrustning som behövs på skolan. Den står klar att skeppas iväg om ett par veckor.
– Hittills har vi samlat in pengar som vi köpt byggnadsmaterial och andra nödvändigheter för, på plats i Kampala. Containern innehåller utrustning med mycket större kvalitet än den som finns där nu, förklarar Bengt Ivansson och låter glad och tacksam.
Kommunen har skänkt skolbänkar, stolar, musikinstrument och annan utrustning som inte behövs i Skellefteå. Dessutom har företag och privatpersoner skänkt sportutrustning, leksaker och annat. Frakten av containern kostar 70 000 kronor, och den kostnaden står logistikföretaget Geodis för.
Bengt Ivansson låter lite överraskad när han beskriver det starka engagemanget för skolbarnen i Uganda.
– Jag har gråtit av glädje många gånger när jag sett att så många ger av sin tid och sina tillgångar. Det känns som att detta projekt lockar fram det goda i människor. Och jag tänker att containern gjort det hela ännu lite mer konkret. Genom att skicka utrustning förstår alla att det vi gör är på riktigt.
Frivilliga insatser
Han hoppas att projektet kan fortsätta ett bra tag till och talar till exempel om att skapa en sund ledarskapskultur på skolan. En kultur som ska bygga på tillit, ansvarstagande och delegering. Begrepp som inte är lika självklara i Afrika som här i Sverige.
– Vid flera tillfällen har vi gjort gruppresor dit då vi renoverat skolans byggnader. Den sortens frivilliga insatser hoppas vi kunna fortsätta med, även om pandemin kanske sätter stopp under en period. För behoven är fortfarande stora och vi vill göra mer.
Skolväsendet är inte är lika utbyggt i Uganda som i Sverige, och många barn och ungdomar går inte i skolan eftersom deras föräldrar säger nej:
– Många barn i Uganda går inte i skolan eftersom föräldrarna inte har råd att betala deras skolgång. Det vill vi försöka ändra på genom att erbjuda så låga avgifter som möjligt på St Annes. Om vi lyckas blir det möjligt för fler att ha sina barn i skolan.