Nyheter

Dagen valvakar: Söndagens liverapportering

Dagen är på plats i Uppsala, för att följa resultatet i kyrkovalet. Den här texten kommer att uppdateras kontinuerligt under kvällen.

Skylt som pekar ut vallokal i kyrkovalet 2017. Infälld bild på Dagens reporter Jacob Zetterman.
Följ med Dagen på valvaka efter kyrkovalet 2017.
Publicerad Senast uppdaterad

Läs mer: De vann kyrkovalet - här är valresultatet

Liverapportering:

23.55 - Slutsummering

De tre politiska partierna går framåt, de opolitiska står stilla, förutom POSK som växer något. Förlorarna är grupperna som knoppats av från ett politiskt parti, framförallt Borgerligt Alternativ.

Valvakan här i Uppsala börjar somna in. Tack för att ni hängt med.

23.22 - Seger för de politiska partierna
De flesta röster är räknade, och vi kan konstatera att kyrkovalet 2017 blir en seger för de tre politiska partierna som ställer upp. S, C och SD, samtliga tre ökar.
"De sekulära politiska partierna stärker greppet om Svenska kyrkans högsta beslutande organ" skriver Barometerns ledarskribent Martin Tunström, som bjussar på morgondagens ledartext i ett mejl till mig.
Han har satt rubriken "Kyrkans förlorade val", och det enda han tycks glädjas åt är det ökande valdeltagandet.

23.12 - Har Moderaternas kris spelat in?

En av kyrkovalets stora förlorare ser ut att bli Borgerligt Alternativ. Det är andra valet de ställer upp, och ännu en gång backar de ganska kraftigt. I nuläget från 12,5 till 8,3 procent.
Borgerligt Alternativ bildades efter att Moderaterna klippte bandet med kyrkopolitiken, och frågan är om Moderaternas kris i den allmänna politiken spillt över på kyrkopolitiken? Väljarna verkar i alla fall inte lockats av dem.

23.03 - Jubel över valdeltagandet

Det stora glädjeämnet här på valvakan, bland kyrkans folk, är att valdeltagandet ökar kraftigt. Det kluckas glatt här vid bordet bredvid mig. I nuläget ligger valdeltagandet på 18,2 procent, ett rejält hopp uppåt mot förra valets 12,76.

Precis passerades 700 000 röstande, det vill säga så många som röstade 2013, och det jublas från kyrkfolket på plats.

Jag haffar valgeneral Anki Bondesson för en kommentar.

Ni verkar glada?
- Det är så många olika saker vi gjort för att komma hit, berättar hon.
- Mycket beror på mer fokus från media, men även internt, det ena är en gemensam informationssatsning. Nomineringsgrupperna har varit bättre på att berätta vad de gör, både via media, men även församlingar har erbjudit arenor så att de kan visa upp sig.
Men ni visar inte så många känslor över själva valresultatet?
- Det pratar vi om i smyg, säger Anki Bondesson och skrattar.

En som verkar mindre jublande är Peter Nilsson, en man som mejlat in till mig och menar att det ökande valresultatet måste ställas i relation till att antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar.

"Om man antar att antalet röstbenägna är liknande bägge åren förklarar det i stort sett ökningen. Ju färre medlemmar, ju högre valdeltagande bland de kvarvarande", skriver han.

22.53 - Kampen om andraplatsen

Kampen om vem som ska vara näst störst på kyrkomötet kanske är avgjord. POSK växer och har nu 17 procent, Centerpartiet backar och är nere på 14,85.

22.48 – Tänk om det fanns en spärr

Till kyrkomötet finns ingen 4-procentsspärr, som i riksdagen, vilket gör att många smågrupper får plats. Men nu leker vi med tanken att vi i kyrkopolitiken skulle rensa lite bland smågrupperingarna.

I nuläget, allt är inte färdigräknat än, hade fyra nomineringsgrupper åkt ut om det fanns en 4-procentsspärr. (FiSK, KR, MPSK och ViSK). Ytterligare två ligger farligt nära, Frimodig kyrka och Öppen kyrka som ligger precis över 4 procent.

Man behöver inte vara statsvetare för att inse att med så många smågrupperingar är det inte alltid lätt att få ihop ett parlament, som kyrkomötet trots allt är.

22.43 – Valkompassen passerar 100 000 användare

Två och en halv timme efter att vallokalerna stängde så fortsätter människor att använda Dagens valkompass. Strax efter halv elva började den 100 000:e unika besökaren ta ställning till de 20 påståendena i kompassen.

Kul för oss på Dagen, kanske är det vi som är kyrkovalets vinnare?

(Nej, så klart inte, nu ska vi sluta slå oss för bröstet och gå vidare till det viktiga)

22.41 – De politiska partiernas dominans

De tre politiska partierna som ställer upp i kyrkovalet har i nuläget tillsammans nästan 65 procent av alla rösterna. En ganska bra spegling av den allmänna opinionen, där S, C och SD samlar omkring 60 procent av väljarnas sympatier.

Centerpartiet går väldigt bra, vem vet, de kanske blir näst störst när rösterna är räknade. Hård strid mot POSK.

SD har i nuläget 9,41 procent, och även om de ser ut att växa med cirka 4 procent, så lär de knappast ta över kyrkan, som Jimmie Åkesson gick ut hårt med i valrörelsen.

Troligtvis kommer de fortsätta att få kämpa på i sin ensamhet på kyrkomötet. Få andra vill ha med dem att göra.

22.30 Analysen stämde ganska bra

Nu blev jag precis intervjuad av Expressen TV här på valvakan (jag får väl snart intervjua tillbaka), och jag berättade om att jag stack ut hakan inför kyrkovalet och berättade hur det skulle gå.

Kortfattat, de politiska partierna går framåt, de helt opolitiska likaså, de "halvpolitiska" backar.

Hittills ser det ut att stämma ganska bra. Läs vad jag skrev här.

22.17 Är Socialdemokraterna valvinnare?

Rösterna räknas för fullt, och det ser ut som om Socialdemokraterna kommer att hålla ställningarna, och har cirka 30 procent. Med tanke på att de kritiserats hårt från flera håll, från SD, från de opolitiska, från de borgerliga, kanske det är Socialdemokraterna som får ses som valvinnare.

Men allt är inte klart än. Röster räknas fortfarande, men allt tyder på att S även i fortsättningen kommer att vara klart störst i kyrkan. I nuläget nästan dubbelt så stor som närmsta konkurrent POSK. Precis som vid valet 2013.

22.13 De opolitiska ligger stilla

Den som hade hoppats på att de politiska partierna skulle åka på stordäng i kyrkovalet borde i detta nu vara ganska besvikna. Av de tre helt opolitiska nomineringsgrupper går bara en framåt, de två övriga backar, men förändringarna är väldigt små.

POSK har i detta nu 16,71 procent, och ökar något.

Frimodig kyrka har 4,24 och backar lite.

Öppen kyrka har 4,48 och går också lite bakåt.

Rösträkningen pågår fortfarande, så siffrorna kommer att ändras. Men om det här står sig kommer det "opolitiska blocket" att få drygt 25 procent.

22.10 De "halvpolitiska" backar
Samtliga fem nomineringsgrupper som bildats utifrån ett parti ser ut att backa, så här halvvägs in i rösträkningen. De ser ut att få bilda ett myller av smågrupperingar i kyrkomötet, om det här preliminära resultatet står sig.

Borgerligt alternativ får 7,74

FisK 2,45

Kristdemokrater för En levande kyrka 3,02

MPSK 2,18

ViSK 2,98

22.03 – Hälften av rösterna räknade

När hälften av rösterna till kyrkomötet är räknade ser det ut som att valresultatet kommer att öka, 17,8 procent ser det ut som.

22.00 Socialdemokraterna håller ställningarna

Håll i er. Nu börjar de preliminära siffrorna att trilla in till kyrkomötet. Och det verkar som att de politiska partierna håller går riktigt bra.

S ligger på 30 procent, och håller ställningarna.

C ligger på 16 procent och växer till tredje största nomineringsgrupp.

SD ligger på nästan 10 procent och växer.

POSK ser också ut att gå framåt, och närmar sig 17 procent. En liten uppgång, behåller sin plats som näst största nomineringsgrupp.

Detta efter att 1250 av 2153 valdistrikt har räknats.

21.55 Spana in unga röstare
Jakob Schwarz, ordförande för Svenska kyrkans unga, tittade förbi i mitt lilla hörn här på valvakan. Han berättar att de satsat mycket på att få unga att rösta, och få unga att ställa upp på listorna.

Och hur har det gått?

– Bra. I alla fall när det gäller att få unga att rösta.

Jakob berättar om kampanjen "Ung och viktig", och att många lagt upp bilder på sig själv när de röstar på Facebook och Instagram. Sök efter hashtaggen #ungochviktig för att få en titt på alla unga som röstar i kyrkovalet.

21.43 Första tecknet, partierna går framåt

Nu börjar så sakta statistik ramla in. Växjö stift är rappast, och 76 av 217 valdistrikt har räknats.

Så här långt konstaterar vi;

Högt valdeltagande, 19 procent.

De politiska partierna går framåt, såväl S, C som SD. Störst hittills i Växjö är C. De opolitiska grupperingarna backar.

Räkningen följer ni direkt på kyrkoval.svenskakyrkan.se

Det lär komma många siffror under kvällen. Jag ska hänga med så gott det går.

21.35 Vi ses i kyrkan hoppas jag

Det finns en uppsjö berättelser från vallokaler, och min personliga favorit är från Viktor Aldrin. På Facebook berättar om att han på väg ut från vallokalen blir hälsad med "Vi ses om ett år igen" från en valarbetare som syftade på nästa års riksdagsval, då han företrädde ett politiskt parti.

Varpå Viktor Aldrin valde att svara; "Jag hoppas vi ses snart i kyrkan igen, förhoppningsvis tidigare än om ett år".

21.28 Känslan är att många röstat

Om valgeneral Anki Bondesson beklagade sig över informationsmissen (se nedan), var hon desto gladare över att så många verkar ha gått och röstat. Flera medier har rapporterat om det under dagen, men att spekulera i detta nu är inte aktuellt.

– Men känslan är att fler har röstat, utifrån de kontakter jag haft med valnämnder och församlingar, säger Anki Bondesson och fortsätter;

– Det har varit en sådan härlig stämning, många har varit glada, och det är många unga som har stått och röstat. Det säger de flesta församlingar jag talat med.

Samtidigt har det florerat en del rykten om gömda SD-valsedlar. Valgeneralen berättar att hon fått en del frågor om det under dagen, men menar att det antagligen rör sig om en del missuppfattningar. Exempelvis att SD inte ställt upp på församlingsnivå, eller att valsedlarna helt enkelt kan ha tagit slut, och man tvingas skriva på en blank valsedel.

– Inget fall finns bekräftat att det skulle vara sabotage. Men är det någon som misstänker något uppmanar jag den att höra av sig, så vi får pröva det, säger Anki Bondesson till Dagen.

21.20 Valgeneralen beklagar sig

Valgeneralen Anki Bondesson slog sig ned vid min lilla hörna, här på valvakan. Hon bekräftar det som jag berättade om nyligen, att flera har missuppfattat det här med röstningslokal och vallokal, vilket innebär att flera inte kunnat rösta.

– Vi har fått in ett 20-tal ärenden i vår ärendehantering, berättar hon.

– Vår ambition när vi gjorde det här var att man tidigare inte kunde förtidsrösta på valdagen, det var för att göra det mer tillgängligt för dem som ska rösta som vi gjorde det här. Vi har försökt informera om det här via webben, men vi kunde nog ha varit med tydliga på röstkortet.

Kan Victor Mickelsson, som jag precis pratat med, få rösta ändå?

– Nej, det går inte. Jag beklagar att han inte fick rösta. Vi får ta emot och kontrollera dem som hört av sig, sammanställa det här och rätta till det till nästa val.

21.09 Valstrul?

Pratade precis med en besviken väljare, Victor Mickelsson, som inte lyckades rösta i dag på grund av ett problem som kanske flera haft.

Han berättade att det på röstkortet stod att man kunde rösta i vilken röstningslokal som helst.

– Då utgick jag ifrån att man kunde rösta var som helst. Men det verkade inte stämma, berättar han.

Han säger att det verkade finnas en skillnad mellan röstningslokaler och vallokaler, och han hamnade i en vallokal när han ville rösta på ett annat ställe där han bodde. Han borde ha varit i en röstningslokal.

– Oerhört frustrerande.

Det hela slutade med att han inte fick avlägga sin röst, på grund av detta misstag, men berättar för Dagen att han hade tänkt rösta på Frimodig kyrka.

20.52 Valkompassen välanvänd

Vi på Dagen har inför kyrkovalet tagit fram en valkompass, som visat sig vara mycket populär. Den har använts över 137 000 gånger, och i skrivande stund av nästan 98 000 unika användare. Vallokalerna stängde klockan 20.00, men fortfarande går kompassen varm, och det vore så klart roligt om vi kunde spränga 100 000-spärren.

Kyrkovalskompassen har framför allt använts flitigt i dag, på valdagen, nästan 64 000 gånger. Vissa har använt den flera gånger, och antalet unika användare är 46 000.

Om det får någon effekt på valutgången är svårt att veta. Men, som tidningen Dagens nyhetschef David Wingren konstaterade, den verkar ha fyllt en funktion.

20.46 Dagen är på plats

På plats här i Uppsala finns en handfull redaktioner, förutom Dagen är det också Kyrkans Tidning, Expressen och Upsala Nya Tidning.

Ett preliminärt resultat hur det gått i valet till kyrkomötet kommer att presenteras cirka 22.00, och vid midnatt kommer ett mer detaljerat resultat även för stift och församlingar.

Men alla röster räknas inte i dag, de som förtidsröstat på annan ort under valdagen, deras röster räknas först i veckan.

20.30 På plats i Uppsala

Det är söndag kväll, och tidningen Dagens reporter Jacob Zetterman är på plats i Historicum, Svenska kyrkans lokaler ett stenkast från Uppsala domkyrka, för att följa den spännande upplösningen på kyrkovalet.

Den här texten kommer att uppdateras under kvällens gång, med fakta, åsikter och annat relevant från valet som gått.