Nyheter

Dagens kyrkovalskompass - en succé

Över 77 000 gånger har Dagens valkompass till det stundande kyrkovalet använts. – Ett tydligt bevis på att den svarade mot ett behov, säger nyhetschefen David Wingren.

David Wingren, nyhetschef på Dagen.
David Wingren, nyhetschef på Dagen.
Publicerad Senast uppdaterad

Det verkar finnas en stor kunskapstörst inför söndagens kyrkoval. Det märks inte minst i användandet av tidningen Dagens kyrkovalskompass, som lanserades drygt en vecka inför valet. På söndagsmorgon, dagen för kyrkovalet, har kompassen använts cirka 77 000 gånger.

Flera personer verkar ha gjort testen flera gånger, för antalet unika användare är 56 000.

– Det är fantastiskt. Det är också ett tydligt bevis på att den svarar mot ett behov, säger David Wingren, nyhetschef på tidningen Dagen.

###

– Det var också ett unikt verktyg som ingen annan hade, och det här får väl ses som ett mycket bra betyg på vår satsning.

Kan det påverka valet?

– Någonstans får man väl vara lite rimlig. På marginalen kan den säkert göra en viss skillnad, men framförallt har kompassen varit viktig för enskilda människors beslut, att de kan göra ett välgrundat val.

– Men om det går oväntat bra för FiSK och ViSK, då kanske det är ett bevis på att den har fått genomslag, säger David Wingren.

Nomineringsgrupperna FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan) och ViSK (Vänstern i Svenska kyrkan) verkar nämligen ha intresserat många extra mycket. För sedan valkompassen lanserades har informationstexterna om FiSK och ViSK stadigt legat med på mest lästa-listan på Dagen.se, där de fem mest lästa artiklarna presenteras.

De båda grupperna tillhör i dag de minsta i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, de får lite medial uppmärksamhet, men här har de haft exakt samma förutsättningar som de stora grupperna.

Stor spridning i sociala medier

Valkompassen har bland annat spridits via sociala medier, och det märks inte minst då dubbelt så många har använt kompassen jämfört med hur många som kommit in på dagen.se;s startsida under samma period. Många kommer in till valkompassen från exempelvis Facebook eller Twitter. Andra har hittat den efter att ha googlat efter information om kyrkovalet.

Kompassen har överlag varit uppskattad, där flera personer berättat att den hjälp dem i deras beslut. Alla är inte helt nöjda, vissa personer har klagat på frågorna, andra på att just deras resultat visat fel. Men på det hela taget har den placerat in människor i rätt nomineringsgrupp, vilket många har vittnat om.