Nyheter
Dagenundersökning: 9 av 10 pastorer är positiva till nysvenskar i kyrkan
90 procent av Sveriges pastorer anser att tillskottet av nysvenskar är berikande i församlingsverksamheten. I Dagens pastorsenkät framkommer en positiv bild av såväl integration som migration.

Många av Sveriges frikyrkoförsamlingar har i dag verksamhet på flera olika språk och medlemmar har sina rötter från jordens alla hörn.
Det är som upplagt för kulturkrockar och klagomål, kan man tycka.
Men nej, något större problem verkar denna mångfald inte vara om du frågar Sveriges pastorer. I Dagens pastorsenkät svarar 90 procent av de tillfrågade att tillskottet av nysvenskar har påverkat verksamheten positivt, varav de flesta höll med om detta påstående i mycket hög utsträckning. Enbart 10 procent av pastorerna var av motsatt åsikt.
Få kulturkrockar
När pastorerna sedan fick frågan om olika språkgrupper och kulturer i församlingen skapar svårlösta problem var det heller inte någon tvekan om vilket håll det lutar åt. 82 procent svarade att det inte finns några språkliga eller kulturella problem, medan 18 procent av de svenska pastorerna ville flagga för att det finns kulturkrockar som skapar problem i deras församlingar.
Ny pastorsenkät
Dagen har under våren skickat ut en rad frågor till Sveriges pastorer för att få reda på vad de tycker om såväl teologiska som samhällspolitiska frågor. Vi har fått in omkring 500 svar med representanter från samtliga traditionella frikyrkor utspridda runtom i landet. Pastorerna har svarat under anonymitet och det här är första gången vi redovisar svar från pastorsenkäten.
När frågorna handlade om integration var det tydligt var majoriteten av de svenska pastorerna stod, de flesta menade att integrationen i församlingarna fungerade bra och att mångfalden berikade.
Generös migrationspolitik
Två frågor som vi ställde handlade också om migration och där kom det fram att en klar majoritet vill att Sverige ska bereda plats för människor på flykt även om det kostar på.
De flesta pastorer stämde in i påståendet att det var en bra idé att höja skatten eller prioritera om i statens finanser för att Sverige ska kunna ta emot fler asylsökande. Pastorerna ville också att de som kommer hit ska få permanenta uppehållstillstånd, inte som nu, tillfälliga.
Inte överraskande
Att svenska pastorer har en positiv syn på migration kommer knappast som en överraskning. Genom åren har vi sett en rad pastorsupprop med krav på en generös migrationspolitik. Pastorerna är också med och påverkar Sveriges kristna råd (SKR) som via en gemensam ekumenisk plattform försöker påverka politiker i frågor som har med migrationsfrågor att göra.
Värt att notera är dock att frågorna om pastorerna kan tänka sig höjd skatt eller omprioritering av statens resurser för att ta emot fler asylsökande kom innan coronakrisen slog till med full kraft, vilket påverkat svensk ekonomi kraftigt.
Mission utomlands
Dagen frågade också pastorerna om engagemanget för missionsarbetet utomlands riskerade att minska på grund av en ökad satsning på evangelisation bland nysvenskar.
Men någon motsättning mellan satsningar utomlands och i Sverige verkade de flesta inte se. Enbart 13 procent av pastorerna menade att engagemanget för mission utomlands riskerade minska på grund av ökade satsningar på evangelisation bland nysvenskar.
Läs mer"Många har sagt att nu blir tron på riktigt"