Nyheter
Dags att söka “coronabidrag” till hjälp för socialt särskilt utsatta
MUCF:s generaldirektor: Vi vet att det här är pengar som kan göra verklig nytta
Från och med i dag, tisdagen den 16 mars, kan ideella föreningar och kyrkor som arbetar med människor i socialt särskilt utsatta situationer under coronapandemin söka statsbidrag. Totalt ska 58 miljoner kronor fördelas.
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som har fått i uppdrag av regeringen att fördela statsbidrag till civilsamhället under coronapandemin.
– Vi vet att det här är pengar som kan göra verklig nytta, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.
Ska kunna täcka kostnader för hela 2021
Enligt pressmeddelandet är syftet med bidraget att organisationernas befintliga verksamhet ska förstärkas för att kunna möta ett ökat behov av hjälp- och stödinsatser under coronapandemin. Begreppet “socialt särskilt utsatta” syftar på personer som riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät och som är svåra att nå för andra aktörer än civilsamhällets organisationer.
– Bidraget ska kunna täcka kostnader för verksamhet under hela 2021. Det går därför bra att söka bidrag för kostnader för insatser som har gjorts sedan den 1 januari i år, säger Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelningen för statsbidrag på MUCF.
Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. 2020 delades 50 miljoner kronor ut till 17 organisationer, däribland en rad kristna: Sveriges stadsmissioner, Frälsningsarmén, Svenska kyrkan, Hela människan, Ny gemenskap, Föreningen S:ta Clara kyrka i Stockholm, Katolska kyrkan, Equmeniakyrkan och Räddningsmissionen.
“Fantastisk nytta”
Nu har alltså potten växt till 58 miljoner kronor. Liksom förra året måste vissa kriterier vara uppfyllda för att organisationerna ska vara berättigade till bidrag. De som ansöker om bidraget måste bland annat under minst två år ha bedrivit verksamhet som riktar sig till människor i socialt särskilt utsatta situationer.
MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg förklarar i ett pressmeddelande att civilsamhällets organisationer, och dess “eldsjälar och engagerade”, gör en “fantastisk nytta” när det gäller att nå och stödja människor i socialt särskilt utsatta situationer.
Från och med i dag, den 16 mars, kan organisationer lämna in ansökan om bidrag till MUCF. Sista dag för ansökan är den 6 april och myndigheten planerar att fatta beslut om vilka som får bidrag under vecka 16 (19–25 april).