Nyheter

Daniel Alm: Ledarkrisen en utmaning för Hillsong

Pingstledaren ledsen över situationen - och vill knyta närmare band till Hillsong i Sverige

Skylt, Hillsong Stockholm. Infälld bild på Daniel Alm.
Daniel Alm kommenterar att Hillsongs grundare Brian Houston avgått efter olämpligt beteende.
Publicerad Senast uppdaterad

Övriga pingströrelsen vill knyta närmare band till Hillsong Sweden när församlingen skakas av en internationell ledarkris. Det uppger pingstföreståndaren Daniel Alm till Dagen.

– Det är klart jag känner mig ledsen över situationen. Men också behov av att vara en förebedjare för hela sammanhanget, säger han.

Hillsong Sweden är en av de största församlingarna inom svensk pingströrelse. Grundaren av Hillsong som rörelse internationellt, Brian Huston från Australien, predikade i Filadelfiakyrkan i Stockholm under världspingstkonferensen 2010. Så sent som 2016 talade Houston i svenska Hillsongs gudstjänst på Cirkus Arena på Djurgården i Stockholm. Nära relationer till huvudpastorsparet Andreas och Lina Nielsen i Stockholm har beskrivits.

Hur påverkar det då pingströrelsen i Sverige att världsledaren Houston nu väljer att avgå permanent efter att Hillsongs styrelse offentliggjort att han brutit mot uppförandekoden för pastorer?

– Det är klart det påverkar oss. Lider en lem så lider hela kroppen. Sedan är det svårt att veta hur mycket det påverkar. Hillsong är en av våra största församlingar, men det finns också 440 andra. Det är en väldig styrka att tillhöra ett sammanhang när sådant här händer. Det tror jag Hillsong har glädje av nu. Vi får kämpa tillsammans, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.

– Pingsts grundinställning är att vi inte klipper banden när det blir problem någonstans, utan att vi då knyter närmare band och försöker odla relationerna.

“Personligt ansvar för ledare”

När Daniel Alm i veckan samlar sin referensgrupp av pastorer från några större pingstförsamlingar omkring sig finns Hillsongs Andreas Nielsen också med där, uppger han.

Brian Houston
Brian Houston

Hillsongs världsledare Brian Houston ska ha uppträtt olämpligt mot kvinnor vid två tillfällen de senaste tio åren, ihopkopplat med beroende av sömntabletter respektive användande av alkohol. Hillsongs styrelse har bett om ursäkt för det inträffade – och ska nu se över sina styrningsmodeller, meddelade de i ett uttalande från Australien för någon vecka sedan.

– Det är ingen nyhet att vi ledare har fel och brister – och att det får olika konsekvenser som vi behöver vara ödmjuka inför. Vi behöver försöka leva så transparent som det går. Oavsett vilken miljö vi rör oss i har vi som ledare ett stort personligt ansvar för våra handlingar. Jag är ledsen, och vill be för och stötta ledarna så mycket jag kan, säger Daniel Alm.

I mittfåran av pingströrelsen

Den svenska pingstledaren har själv mött Brian Houston och säger att han uppskattar mycket av hans förkunnelse och har läst ett par av hans böcker. Alm beskriver att Hillsong finns “i mittfåran av pingströrelsen” med mycket traditionell förkunnelse om frälsning, dop i vatten och i den helige Ande, om den fria församlingen och med en gemensam bibelsyn.

– Hillsong har tillfört kreativitet till kristenheten och en modern progression. Ibland kan det spela oss vissa spratt, men det är något vi samtidigt inte vill förlora. Man är beredd att göra satsningar och riskera något för att komma någonstans.

– Men det klart att detta måste pareras med karaktär. Här verkar det ha funnits en del brister. Jag har inte mer insyn än andra, men kan konstatera att det verkar finnas utmaningar på det området, säger Daniel Alm.

Pastorn får inte vara grund för tron

Vad säger han då till en ung volontär i Hillsong Sweden som just nu funderar över tilliten till kristna ledare och kanske till och med tvivlar kring bärigheten i den kristna tron?

– Det är viktigt att komma ihåg att pastorn aldrig får vara grunden för min tro. Då har man gett pastorn en för stor roll i sitt liv. Man måste ha sin grund i tron på Kristus. Det är Jesus vi följer – och sedan kommer lärjungarna på köpet, något som kan vara lite riskabelt. I det avseendet kan en kris vara välgörande och reorienterande.

Daniel Alm säger att han samtidigt skulle önska en något mer avslappnad syn på kristna ledare, där omgivningen förstår att det är bräckliga människor som ibland kan göra fel, och som inte är syndfria.

– Man ska ta det här på stort allvar, för ledarskapet påverkar många, men samtidigt utan att stigmatisera. Om ingen någonsin får göra fel, kommer färre och färre att våga vara ledare. Däremot måste man vara beredd att stå för sina fel, säger han.

Andreas Nielsen predikar
Andreas Nielsen predikar

Hur mår Hillsong i Sverige i dag som du uppfattar det?

– Min bild är att de som alla oss övriga har kämpat på genom pandemin. De har gjort det med den äran, inte minst genom de många så kallade mikromöten som anordnades. Jag uppfattar att Hillsong är vibrerande starka, samtidigt som pandemin och ledarkrisen definitivt ger dem utmaningar.

Dagen har sökt flera av pastorerna inom Hillsong i Sverige, men ingen vill i dagsläget säga något om det inträffade.

Fakta: Hillsong

  • Grundades 1983 i Australien – och har i dag församlingar i cirka 25 länder.
  • Hillsong Sweden omfattar cirka 5 000 personer, enligt siffror från 2021.
  • I Sverige grundades Hillsong 2006, i dag finns campus i Stockholms city, Märsta, Södertälje, Göteborg, Örebro och Jönköping.
  • Huvudpastorsparet heter Andreas och Lina Nielsen.