Nyheter

De har skolfotoförbud mot religiösa symboler

Branschorganisation öppnar för ändring: “Har kanske inte tänkt tillräckligt långt”

Skolfotoförbud mot religiösa symboler får kritik
Publisert Sist oppdatert

Incidenten med en elev som inte fick bära kors på skolfotot har väckt stor uppmärksamhet. Men enligt branschens egna riktlinjer ska elever inte bära några religiösa symboler alls.

– Vi i styrelsen behöver se över det här, säger Märt Pärtma, ordförande i Sveriges Elevfotografers Riksförbund (SER).

Incidenten med eleven som tvingades ta av sig sitt kors under skolfotograferingen, som Dagen tidigare har rapporterat om, har upprört många, däribland ärkebiskopen Antje Jackélen. Samtidigt har det lyft frågan om vilka symboler som tillåts på skolfoton – och vilka som inte gör det.


Vad som tillåts på skolfoton finns angivet i en bildpolicy, framtagen av branschorganisationen Sveriges Elevfotografers Riksförbund (SER). I bildpolicyn, som alla medlemsföretag förbinder sig att följa, specificeras handlingar och symboler som anses olämpliga på skolfoton, som alkohol, vapen, och obscena gester. Under punkt fyra förbjuds skolfotograferna också att fota elever som bär "attribut med [...] religiösa budskap.”

Märt Pärtma, ordförande i SER, bekräftar att punkten kan ses som ett förbud mot religiösa symboler på skolfoton.

– Så kan man tolka det. Sedan tycker inte jag att ett kristet kors är särskilt störande. Det här är lite av en individuell fråga. Jag vill inte tolka det så rabiat, säger han.

Han har aldrig tidigare varit med om att en elev har ombetts av en skolfotograf att ta av sig ett kors. Inte heller andra religiösa symboler, som slöja eller kippa, brukar avlägsnas från skolfotona.

– Nej, nej. Vi skulle riva halva världen om vi var så rabiata.

Vilka religiösa attribut är det då som ni tänker på?

– Ja, du … Det är länge sedan jag jobbade med att ta fram detta. Tanken är i alla fall att vi ska ha ett regelverk att luta oss mot, sedan måste den enskilde fotografen tolka det rätt, säger Märt Pärtma.

Förbudet mot att använda religiösa symboler kan ha uppkommit som ett resultat av en tidigare incident, tror han.

– Det kan ha skett något genom åren och att det sedan har upphöjts till en generell regel, säger Märt Pärtma.

Kors.
Kors.


“Upp till varje fotograf”

Ett av medlemsföretagen i SER är JaRocka i Linköping, där Peter Gerbendahl arbetar som säljare. Han menar att det är omöjligt att avlägsna alla religiösa symboler från skolfoton, vilket skapar utrymme för skilda tolkningar hos fotograferna av vad som är tillåtet.

– Det är väldigt godtyckligt. SER har inte gått ut med någon djupare tolkning av den här regeln utan det är upp till varje enskild fotograf att hantera det på bästa sätt, säger Peter Gerbendahl.

På hans företag plockas enbart symboler som är uppenbart stötande bort, som exempelvis ett hakkors, säger Peter Gerbendahl.

– Om någon däremot har på sig ett kristet kors så tycker vi att det ingår i varje individs rätt att ha sin åsikt och ståndpunkt, säger han.

Ska se över riktlinjerna

På SER vill man nu undvika att incidenten med eleven som fick ta av sig korset ska upprepas.

– Vi är givetvis jättemåna om att det inte ska bli fel. Vi har ingenting emot religiösa ting, säger Märt Pärtma, som öppnar för en ändring i bildpolicyn om förbudet mot religiösa symboler.

– Vi har kanske inte tänkt tillräckligt långt kring den här frågan. Det du säger väcker mig som ordförande nu och det är något som vi i styrelsen behöver se över.


Fakta: Förbud mot religiösa symboler på skolfoto

  • Sveriges Elevfotografers Riksförbund (SER) har tagit fram en kvalitetsmärkning som heter Tryggt Skolfoto, där bildpolicyn ingår som ett kriterium.
  • Punkt fyra i bildpolicyn förbjuder följande: “Banderoll, skylt, kläder, eller annan attribut med rasistiskt eller diskriminerande budskap samt politiska och religiösa budskap.”
  • 24 företag är medlemmar i branschorganisationen SER.
  • 1,2 miljoner barn och ungdomar fotograferas av en skolfotograf varje år.
Powered by Labrador CMS