Nyheter
De nobbade KD för att styra med S - nu stänger S dem ute från makten
David Winerdal och Martin Ahlman är båda nöjda och besvikna med blocköverskridande styret

Det nya blocköverskridande samarbetet i Södertälje är för stadens bästa. Det säger David Winerdal och Martin Ahlman, de två KD-rebellerna som vände upp och ner på maktbalansen när de nobbade det egna partiets samarbete med SD efter valet. Båda är dock besvikna för egen del.
– Jag försöker smälta gårdagens besked, säger David Winerdal till Dagen.
På onsdagskvällen nådde nyheten David Winerdal och Martin Ahlman: Södertäljes starka S-kvinna, kommunstyrelsens ordförande Boel Godner, valde att satsa på ett samarbete med Moderaterna och Miljöpartiet, i stället för att förlita sig på MP, Vänstern, Centern och två “oberoende kristdemokrater”. Så hade Winerdal och Ahlman valt att kalla sig efter att kapat samarbetet med partigruppen, som före valet avböjt ett framtida stöd av Sverigedemokraterna.
De tre partier som nu enats om att leda Södertälje har 35 av de 65 mandaten i kommunfullmäktige. Därmed hänger inte majoriteten på ett enda mandat, vilket den tidigare koalitionen gjort.
“Det är bra att vi kan enas över gränserna i en tid när Södertälje behöver stabilitet mer än någonsin,” skrev Boel Godner på sin Facebook-sida sent på onsdagen.
“Det svåraste har varit att meddela personer som jag haft konstruktiva samtal med, trivts och planerat en annan majoritet med. Jag hoppas på goda relationer även med dem”.
Besvikna personligen
Och besvikna är både David Winerdal och Martin Ahlman, vars dramatiska brott mot partipiskan bäddat för det nya blocköverskridande samarbetet.
– Vi har varit en del i det här, att det inte blev ett styre med Sverigedemokraterna och Realistpartiet. Jag hade investerat rätt mycket i den nya konstellationen, så det känns tråkigt på så sätt, säger David Winerdal till Dagen.
– Men det känns ändå som att den här konstellationen är för Södertäljes bästa.
Detsamma säger Martin Ahlman, som på sin Facebook-sida redan den 20 november skrev att ett samarbete över blockgränserna “vore det allra bästa för Södertälje”.
Då var han dock inte beredd på att det samarbetet skulle stänga ute honom och David Winerdal.
– Om vi vidgar perspektiven så tycker jag att [blocköverskridande samarbeten] är en alldeles för sällan övervägd möjlighet, och jag har haft den tanken även i Södertälje, säger han till Dagen.
– Så det är ingen dålig lösning, även om den drabbar mig personligen i den här situationen. Det blir också mindre polarisering i politiken på det här sättet.

Anklagelser mot Winerdal
Martin Ahlman säger att han varit medveten om att Socialdemokraterna haft en “parlamentariskt knepig situation att hantera”.
– Inte minst diskussionen om anklagelserna som riktats mot David har också varit ett en element i det här. Så jag förstår att man gärna vill skapa en bättre stabilitet.
Det handlar om de klagomål som partikamraten och fullmäktigeledamoten Robert Halef ska ha lagt fram mot David Winerdal. Men i bakgrunden pågår också en polisutredning som gäller misstanke mot Robert Halef för olaga hot Winerdal.
Dessutom finns ett uteslutningsärende mot båda två från partiets sida.
Framtid oviss
Hur de två oberoende Kristdemokraterna ska agera framöver är än så länge ovisst.
– Det är en konstig situation och jag håller på att fundera och se hur jag ska göra, säger Martin Ahlman.
– Jag hade hoppats att min kompetens skulle ha kunnat komma till användning och vet inte alls hur jag kommer att göra nu. Jag försöker smälta gårdagens besked, säger David Wineral.