Nyheter
De rankas som världens 10 vackraste kyrkogårdar
Inför allhelgona: Kyrkogårdarna som rankas högst i världen enligt tidskriften Geo.
En kyrkogård vid kanten av Atlanten och en rumänsk kyrkogård med handmålade tavlor. Dessa platser ligger på 10 i topp-listan när den franska tidskriften Geo väljer ut världens vackraste kyrkogårdar.
Inte förvånande hamnar Frankrikes “nationalkyrkogård”, även kallad De dödas stad, i topp när Geo listar världens vackraste – eller i vissa fall mest originella – kyrkogårdar och begravningsplatser. Det handlar naturligtvis om Père-Lachaise i Paris, vars minimausoleer och slingrande stigar lockar drygt tre miljoner besökare om året. Här vilar en rad kulturpersonligheter, allt från Oscar Wilde till Edith Piaf och Jim Morrison.

På andra plats kommer kyrkogården i Luarca i Spanien, slående vackert belägen på en udde med utsikt över Biscayabukten. Med sin grönska, havet och sina bländande vita gravar är kyrkogården, som byggdes 1813, “ett måste för pilgrimer på väg till Santiago de Compostela”, skriver Geo.

En annan kyrkogård med havskänning kommer på nästa plats, nämligen San Michele i Venedig. Beslutet att bygga kyrkogården på en egen ö fattades av Napoleon Bonapart 1804, som bedömde att trängseln runt stadens egna små kyrkor blivit alltför stor. Röda tegelmurar omger “de dödas ö”, som både har en katolsk, en protestantisk och en judisk del. Här vilar bland andra Serge Diaghilev, Igor Stravinsky och Ezra Pound.

Trogen hund
Härnäst kommer kyrkogården Greyfriars, Greyfriars Kirkyard, i Edinburgh i Skottland. Den invigdes 1562 och är föremål för en rad märkliga historier. Minst besynnerlig är väl den om hunden Bobby, som tålmodigt ska ha väntat på sin husse vid dennes grav i fjorton år.
Dock är det inget påhitt att J.K. Rowling här hämtat namn till fem av sina karaktärer i böckerna om Harry Potter, bland annat huvudpersonens efternamn och dennes ärkefiende, Voldemort, vars riktiga namn Tom Riddle inspirerades av en ung man vid namn Thomas Riddell.

Den glada kyrkogården
På femte plats kommer kyrkogården i Săpânța i Rumänien, också kallad “den glada kyrkogården”. Det är lätt att förstå när man ser de folkloristiska, färgglada målningar som pryder kyrkogårdens 800 träkors, och som ofta beskriver den avlidnas liv på något sätt.
Konstnärerna heter Stan Ioan Pătraş, som började med traditionen och fortsatte den till sin död 1977, och hans elev Dumitru Pop.

På sjätte plats kommer den judiska kyrkogården på Oljeberget i Jerusalem. Den är känd som en av de äldsta begravningsplatserna i världen, och är viloplats för omkring 150 000 avlidna.

Härnäst på tio-i-topplistan kommer Green-Wood-kyrkogården i Brooklyn, USA.
Här brer inte mindre än 600 000 gravar ut sig över grönskande kullar som dessutom har utsikt över Manhattan.

I USA finns även nästa kyrkogård på listan: Arlington Cemetery i delstaten Virginia. Kyrkogården anlades under det amerikanska inbördeskriget. Här vilar 400 000 människor, inklusive USA:s president John Fitzgerald Kennedy.
Endast aktiv militär personal, pensionerade reservister, mottagare av höga militära utmärkelser och tidigare krigsfångar får begravas här.

Slutligen tar listan även upp de hängande kistorna på Sagada, som är den största ön i Filippinerna. Traditionen att låta de avlidna vila i sina kistor utmed en brant bergvägg har använts av vissa folkgrupper även i Kina och Indonesien.
Invånarna i Sagada ska ha begravt sina döda på detta sätt i 2 000 år, i tanken att ju högre upp de döda placerades, desto högre når deras andar i det nästa livet. Det skriver resesajten Atlas Obscura, som råder besökare att inte ställa sig under de ofta sköra kistorna.

Att smaken skiljer sig åt kan den konstatera som undrar över varför inte den svenska Skogskyrkogården finns med på listan.
Då kan man gå till Readers Digest, som har med det svenska kulturarvet på sin lista över världens elva vackraste kyrkogårdar, liksom begravningsplatser i Japan, Senegal och Kirgizistan.