Nyheter
De samlar in till solceller för att klara kyrkans elkostnader
Arken Värnamo rustar inför bistra vintrar

När elpriserna höjs i hela landet går allt mer av givandet till kyrkans omkostnader. Arken i Värnamo vill motverka det genom att starta en insamling till solceller.
– Vi vill ta höjd för högre elpriser, säger Paul Waern, som är församlingens föreståndare.
Att vintern kommer att innebära en prövning för svenskars plånböcker lär knappast ha gått någon förbi. Särskilt elpriserna har pressats uppåt, främst av kriget i Ukraina. Där är kyrkorna inget undantag, ofta med stora lokaler att värma eller lysa upp. Dagen har tidigare rapporterat att flera kyrkor kan behöva stänga över vintern i södra Sverige, där elpriset är som högst.
Pingstförsamlingen Arken i Värnamo väljer att gå en annan väg. De har bestämt sig för att ordna en insamling som ska gå till att producera förnybar energi genom solpaneler.
– Vi brukar ha insamlingar regelbundet under namnet Hjärta för Arken, där pengarna går till det som vi har behov av då. Den här gången gör vi en speciell satsning för att montera solceller, säger Paul Waern, som är föreståndare för församlingen.

“Mycket tak”
Insamlingen går av stapeln på söndag och sker som en direkt respons på det dystrare energiläget i Sverige.
– Så är det absolut. Med de priserna som är nu så kommer tyvärr insamlade medel att behöva att gå till elkostnader. Det vill vi ta höjd för genom att montera solceller, säger Paul Waern.
– Vi håller just nu på att ta in offerter på montering, så vi vet inte i dagsläget vad det kommer att kosta. Det beror på hur mycket vi kan samla in.
Att Arkens kyrkolokal liksom lägenheterna som de äger i närheten är stora och rymliga är både en för- och nackdel i det här läget.
– Vi har stora lokaler som det kostar mycket att värma upp, men det gör ju också att vi har mycket tak att installera solpaneler på, säger Paul Waern.
Solidaritetsfråga
I Helsingborg, som ligger i det allra dyraste elprisområdet S4, kan vintern bli riktigt ekonomiskt bister. För Rosengårdskyrkan, en del av Equmeniakyrkan, är ett bundet elavtal skälet till att pastorn Sara Sjölander ändå är relativt lugn inför de kommande månaderna.
– Kostnadsmässigt påverkas vi inte av de här elprishöjningarna utan det blir i ett skede längre fram, någon gång nästa sommar är våra elpriser är bundna fram till. Så det är ingen akut fara när det gäller elpriset, säger hon.
Kyrkan har sin främsta inkomstkälla i uthyrningen av en lokal till en skola, vilket bidrar till att församlingen inte är lika ekonomiskt sårbar i det här skedet. Det betyder dock inte att församlingen skjuter frågan om elförbrukningen åt sidan.
– Det är en solidaritetsfråga för hela samhället som vi ju är en del av. När alla behöver minska förbrukningen behöver vi göra det också, både för elförsörjningen av landt och för klimatet, säger hon, och säger att de har funderat kring några åtgärder för att klara det.
– Ska vi ha gudstjänst i en mindre lokal i vinter så att vi inte behöver värma upp hela kyrksalen om vi är där en till två timmar i veckan? Det är en åtgärd vi diskuterat.

Dessutom påverkas kyrkan av att medlemmarna kan få det tuffare att klara räkningarna. Dels minskar givandet och dels är kyrkan beredd på att hjälpa de som har det svårt.
– Där får vi se om vi behöver gå in och stötta folk som inte kan betala sina egna räkningar, säger Sara Sjölander.