Nyheter

De tränar kristna i att överleva Boko Haram

Långtifrån alla övergrepp från Boko Haram riktade mot kristna blir o­mskrivna i västvärlden. Det säger Suleiman Tonga, som jobbar för Open Doors i Nigeria, där organisationen bland annat håller kurser i religionsförföljelse för kristna.

###
Publisert Sist oppdatert

Masskidnappningar av unga flickor, terrordåd och riktade attacker mot kyrkor. Den extrema islamistgruppen Boko Haram har blivit ökända för sina övergrepp i Nigeria, och trots att de numera bekämpas av landets militär så fortsätter de att sätta skräck i civilbefolkningen.

– Mycket mer händer än vad som rapporteras, berättar Suleiman Tonga, i ledande ställning för organisationen Open Doors i Nigeria.

Hans bild är att i de norra d­elarna av Nigeria, där muslimer är i majoritet och där tolv delstater infört sharialagar, p­ågår en systematisk diskriminering mot kristna enbart ut­ifrån religiösa motiv, och därutöver kommer rena terrorattentat från Boko Haram.

– Många söker ofta efter andra förklaringar än religion, som att det är spänningar mellan etniska grupper eller mellan bofasta och nomader, säger han.

– Till och med Human Rights Watch har länge varit skeptiska till att det är kristna som attackeras för sin tros skull.

Förföljelser pågår

Suleiman Tonga, själv uppvuxen i norra Nigeria, anser dock att det pågår en förföljelse, och att kristna i norra Nigeria under lång tid utsatts för övergrepp.

Han menar att rötterna till Boko Harams våld går tillbaka till 1980-talet, då en mer radikal form av islam fick fotfäste, med imamer som predikade jihad mot kristna landsmän. Eftersom få kan arabiska, Koranens språk, så fick deras tolkning av islam stor spridning.

– 1987 började vi se frukten av deras predikningar. Då började vi se hur kristna attackerades, säger Suleiman Tonga.

Sedan dess har muslimska extremister attackerat kristna, och flera har utbildats i terrorism i andra länder, långt innan Boko Haram såg dagens ljus år 2009, menar Open Doors representant. Men gruppens terrordåd har också varit riktade mot muslimer som inte skriver under på Boko Harams islamtolkning.

Vill vara anonym

Suleiman Tonga är för till­fället på rundresa i Sverige, inbjuden av den svenska grenen av Open Doors, för att berätta om förföljelsen i Nigeria.

Av säkerhetsskäl uppger han inte sitt riktiga namn, vill inte vara med på bild, men kan i ö­vrigt berätta öppet om verksamheten som bedrivs. Open Doors är en internationell organisation som jobbar med kristna som förföljs, och som därmed håller hårt på säkerhet när det gäller sin egen personal. Främst jobbar organisationen inom en kristen ram, även om deras rapporter även fångas upp i sekulär media, exempelvis deras undersökning att 100 miljoner kristna förföljs för sin tro.

Till Dagen berättar Suleiman Tonga om hur de rent praktiskt arbetar i norra Nigeria, där t­usentals människor har gått deras kurs i religionsförföljelse. Det är en fem dagar kurs, som bygger på erfarenhet inhämtad från Open Doors arbete i världen.

– Där berättar vi om vad förföljelse är, och hur man för­bereder sig, säger Suleiman Tonga.

Lära sig leta efter tecken

Bland annat får kursdeltagare lära sig att leta efter vissa tecken på att en förföljelsevåg är på gång. De får också lära sig hur de ska hantera situationen, bland annat genom att organisera sig i cellgrupper, för att om nödvändigt gå under jord.

– Men det viktigaste budskapet är att vandra med Herren redan innan förföljelsen, säger Suleiman Tonga.

Även om dessa kurser erbjuds i ett land där en extrem islamistgrupp härjar, så vill Suleiman Tonga också rikta ett ord till kristna i Sverige.

– Det här är frågor som även ni borde börja fundera kring. Vad skulle ni göra ifall det skulle bli ett förändrat samhällsklimat?

Powered by Labrador CMS