Nyheter
De vill få fler att predika om klimatet och Gud
PMU:are vill få fler att se kopplingen mellan klimat, människa och Gud.

De kan helt enkelt inte få nog av återbruk. Johannes Widlund och Birgitta Bengtson är två PMU:are på Lappis som vill få fler att upptäcka kopplingen mellan klimat, människa och Gud.
– Det finns inte längre några ursäkter att inte predika om klimatet, säger miljörådgivare Johannes Widlund.
HUSBONDLIDEN. Regnet strilar envist över Husbondliden utanför Lycksele, och Lapplandsveckans besökare slinker gärna in i Möteshallen för en kopp kaffe eller för att botanisera bland nya böcker och återvunna husgeråd, sovsäckar, textilier och mycket annat.
Något av det första som möter i hallen är nämligen en pop-up second hand-butik, som PMU i de norrländska pingstförsamlingarna turas om att bemanna under konferensen.
De 58 second hand-butiker som finns runt om i Sverige är det synliga beviset på hur Pingst genom PMU sedan länge jobbat både socialt och med återbruk.

– När vi går med vinst får vi pengar till bistånd, vi hjälper människor att återbruka saker och ger dessutom de personer vi anställer en andra chans, säger Birgitta Bengtson, som är butikschef för PMU Second hand i Umeå.
Säljer bäst i Sverige
Trots hård konkurrens i staden är detta den PMU-butik som säljer bäst i Sverige.
– Miljö står högt i kurs i Umeå. Vi ser att försäljningen har ökat lavinartat, vi slår rekord på rekord, säger hon till Dagen, klädd i sitt senaste fynd, en svart jeansjacka.
– Bara förra året sålde vi 350 000 saker, varav 80 000 kläder som annars skulle ha slängts.
Förra året blev överskottet drygt fem miljoner kronor. Av detta går hälften till Umeå Pingstförsamling, som samarbetar med PMU-butiken, och hälften till det internationella arbetet inom Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU.
Just det senare är något som PMU:s miljörådgivare Johannes Widlund talade om i ett seminarium på Lappis på måndagen, och som handlade om kopplingen mellan vatten, mat och klimat.
– Vatten är en starkt symbolisk bild för oss människor, som i dopet eller livets vatten, säger han till Dagen.
– Samtidigt håller tillgången vatten på att bli mer och mer av ett problem, oavsett om det är för lite eller för mycket.
Klimat som holistisk fråga
Översvämningar leder till förorenat vatten, översvämmade odlingar och sjukdomar, medan bristen på vatten gör det omöjligt för människor att odla eller ens leva i en del regioner i världen.
PMU arbetar för att förbättra miljön tillsammans med samarbetspartners i Asien, Mellanöstern och Afrika. Det kan handla om skogsplantering, solenergi, miljövänlig odling, vattentillgång i områden som drabbats av torka, eller att skapa förutsättningar att klara naturkatastrofer.
– Jag skulle säga att våra partnerorganisationer ofta har större förståelse än vad man har inom våra svenska kyrkor för att klimat är något holistiskt, som berör alla delar av samhället och som också har med teologi att göra och ligger på Guds hjärta, säger Johannes Widlund.
Och både i fråga om teologi och praktik tycker han att det finns förbättringspotential i svenska pingstförsamlingar.
– Församlingarna, där det redan finns så mycket tillit mellan människor, borde kunna göra mer tillsammans, som att ha bilpool och dela och laga saker ihop, säger Johannes Widlund, och tipsar om att det ekumeniska nätverket Grön kyrka hjälper församlingar att bli mer klimatsmarta, bland annat genom den digitala tjänsten Dela!
Predika mer om klimatet
Dessutom kunde det gott talas med om klimat och teologi i gudstjänsterna, menar han.
– Jag tror det är en tröskel vi behöver komma över, liksom man kommit över tröskeln att tala om socialt arbete inom pingst. Det behöver bli en hjärtefråga som förkunnas på ett sätt som får oss att förstå att omsorg om skapelsen är en viktig del i vårt uppdrag som kristna, säger Johannes Widlund.
– Det finns mycket material och många råd, så det finns inga ursäkter länge.
Efter några dagar på Lappis ser han förbättringspotential även här.
– Det skulle kunna vara vegetariska dagar på menyn och så kunde man källsortera och göra sig av med plasten, tipsar han.