Nyheter
De vill hjälpa utsatta småföretag
Småföretagare drabbas hårt just nu av coronakrisen. För att stötta dem skapade entreprenören Ville Hanzén den ideella Facebookgruppen ”Nu ställer vi upp – hjälp dina lokala företag”. Det blev succé.

Cafeer gapar tomma, frisörer får avbokningar, småföretagare har nära till tårarna i nyhetssändningar. Experter spår konkurser, massarbetslöshet och kanske till och med fler självmord. Småföretagare i hela landet drabbas hårt av coronavirusets framfart. Men många svenskar är också villiga att hjälpa krisande småföretag.
På bara några få dagar fick det nystartade nätverket ”Nu ställer vi upp – hjälp dina lokala företag” flera tusen medlemmar. Mängder av svenskar delar här med sig av tips, ideer och upplevelser. Någon manade människor att köpa klippkort hos frisören, andra om att gå till det lokala fiket och köpa med sig fikabröd hem, en tredje om att beställa restaurangmat hem.
"Klockan är tio över tolv!"
Tanken är att vi alla genom att stötta de ekonomiskt utsatta småföretagarna helt enkelt ska se till så att de finns kvar när coronaepidemin är över. ”Klockan är tio i tolv! Småföretagen på din ort behöver din hjälp nu”, skriver initativtagarna Ville Hanzén och Sohrab Fadai om gruppen.
– Iden kom när vi på min PR-byrå Gul PR fick en avbokning på ett uppdrag från en restaurang. De sa att de var tvungna att kapa alla kostnader. Vi anade då att vi inte kommer att få färre beställningar, men detta var första uppsägningen, berättar Ville Hanzén.
Därefter såg han en post på sociala medier där en kompis frågade rakt ut vad andra behövde hjälp med. En tredje kompis hakade på samtalet och föreslog för Ville Hanzén att de båda skulle starta en ideell stödförening för lokala företagare. Gruppen är till för konsumenter, förklarar Ville: företagare har egna grupper. Här handlar det om att vi kunder ska engagera oss. Här finns alltså ingen reklam och allt arbete är ideellt.
– De företagare som man pratade mest om först var ju restauranger och cafeer. Men nu hör vi också om frisörer. Om optiker. Alla de småföretagare som vi kanske inte tänker på, men som vi behöver och som vi vill ska finnas kvar när krisen är över, säger Ville Hanzén.
Många oroliga
Om småföretagen försvinner – ja, då försvinner också resurser till skola, vård och omsorg, påminner initiativtagarna i uppropet i gruppen.
– Det är företagare som varje månad betalar in sin skatt och sin arbetsgivaravgift, säger Ville.
Att göra något, att hjälpa till praktiskt, är också ett sätt att driva tillbaka oro och rädsla, säger han.
– Man känner sig ganska maktlös i den här krisen. Det finns mitt i allt något vackert i det, att människan inte kan styra allt.
– Men många är oroliga. Att göra något kan driva bort oron, eller i alla fall förvandla oro till handling.
Ville Hanzén säger att det kanske också kan finnas en lärdom som kan bli positiv i ett senare skede.
– Man springer på här i livet. Men när det kommer en sådan här kris som drabbar hela samhället finns det något som gör att vi vaknar upp. Vi ser människors betydelse för varandra, vi ser hur viktiga miljöfrågorna är. Vi ser att det går att skapa en motrörelse till allt det negativa – och vi ser att varje människa kan göra skillnad.
Ringar på vattnet
Kreativiteten bland kunder – och bland företagare – är stor, säger han. Det märks vid en kris av den här arten att många plockar fram fantasin och kreativiteten på ett särskilt sätt.
– När det kom nya regler för restaurangerna kom ett hotell på en liten ort på att man kunde börja med ”drive-in-lunch”. I stället för att gå in kan människor plocka med sig mat.
– Att berätta om sådana exempel ger positiva ringar på vattnet. När man som konsument delar med sig av ideer och vad andra företag gör kan andra företag få goda tips, säger Ville Hanzén.