Nyheter
De vill lära kristna att prata politik med varandra
Tonläget i den amerikanska debatten oroar pastorer, som ordnar kurser för församlingsmedlemmar

Den politiska debatten i USA splittrar såväl kyrkor som familjer. Men det finns initiativ – bland annat ”The After Party” – som har som målsättning att överbrygga klyftorna.
– Fast det är väldigt bråttom, det känns knappt som att tiden räcker till, säger Slim Thompson, pastor i en kyrka i Waco.
WACO/ABILENE, TEXAS. När dörrarna in till Mosaic Church i centrala Waco öppnas möts jag av ljudet från en välkänd lovsång, ”Revelation Song”, skriven av den Wacobördiga Kari Jobe, som har sjungits i många svenska kyrkor. I bänkraderna finns både barnfamiljer och pensionärer, men framför allt ungdomar mellan 20 och 30 år. Det här är en församling med många studenter.
I dag inleds en ny predikoserie utifrån Uppenbarelseboken och pastor Slim Thompson betonar bland annat att Jesus är herre oavsett vem som vinner tisdagens presidentval.

Tidigare i år tog Slim Thompson initiativ till en kurs baserad på boken ”The After Party” i församlingen. Syftet var att ge verktyg till medlemmarna att lättare kunna prata med varandra över partigränserna.
– Vi borde ha börjat det här samtalet för tre år sedan, säger han nästan lite självkritiskt efter gudstjänsten till Dagen.
Han berättar samtidigt att församlingen fokuserade på Jesu Bergspredikan under förra året och att det var ett led i förberedelserna inför den politiska oro som alla förväntade sig – och som har blivit ett faktum.
– Det är också en anledning till att vi valde Uppenbarelseboken nu. Men jag känner att vi kunde ha gjort mer.

Splittrar familjer
Texas är en så kallad röd delstat vilket innebär att de flesta av invånarna röstar på Republikanerna. Waco är också en röd stad, men liksom samhället i stort finns det även i Mosaic Church människor som är demokrater, eller blå om man så vill.
Slim Thompson nämner specifikt en familj där mannen är ”långt till höger” medan hustrun är ”långt till vänster”. Nyligen hade Slim Thompson ett samtal med mannen som berättade hur jobbig det är i äktenskapet.
– Det här sliter inte bara samhällen isär utan även familjer, konstaterar Slim.

Två nyckelord
”The After Party” (Efterfesten på svenska) är en kurs bestående av sex delar. I många kyrkor genomförs den inom ramen för en existerande hemgrupp/cellgrupp, men i andra församlingar skapas nya konstellationer av människor som vill lära sig mer om kommunikation i tider av ”skadlig polarisering”.
Nyckelorden är ”hur” och ”vad”.
På hemsidan som har skapats för ”The After Party” står det att Jesus undervisar om ”hur” rörande politiskt engagemang på ett tydligare sätt än ”vad” kring specifika partier, politik eller politiker. Vidare står det att Jesus ”hur” sammanfattas av tre ord i Mika 6:8 – ödmjukhet, barmhärtighet och rättvisa.
Curtis Chang, en av författarna till ”The After Party”, har beskrivit det som att kristna kan och bör bry sig om ”vad”. Men kristna kan inte göra det samtidigt som de gör avkall på Jesus ”hur” – det senare är viktigast. Curtis Chang argumenterar även för att diskussionerna om ”vad” kommer att bli mycket mer produktiva om kristna tillsammans – oavsett politiska åsikter – är överens om att följa Jesus ”hur”.
Mannen som nyligen berättade för Slim Thompson om utmaningarna i sitt äktenskap gick inte kursen i somras. Men när de träffades uppmuntrade Slim honom att ställa frågor till hustrun för att förstå henne bättre.
– Äktenskapet är ett exempel i mikrokosmos, men jag tror att det även gäller för vår församling.

Lärt känna andra i församlingen
En av församlingsmedlemmarna som deltog i kursen i somras är Chris Ladd. Han berättar att han anmälde sig eftersom han ville utforska hur man ”navigerar i en politisk miljö som är riktigt förvirrande, ibland överväldigande”.
– Jag tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle att berätta om mina egna känslor och höra andras känslor och förhoppningsvis komma fram till ett sätt att ta sig igenom allt detta på ett hälsosamt och bra sätt.
I boken som är ett komplement till kursen nämns bland annat olika människotyper. Chris Ladd förklarar att det var lärorikt att prata om detta. Han nämner även glädjen över att nu i efterhand ha lärt känna andra i församlingen på ett bättre sätt.
– Jag vet vem jag kan gå och prata med om jag har frågor.

Testade i liten skala
30 mil nordväst om Waco ligger staden Abilene. Här arbetar Shane Hughes. Han är pastor i Highland Church of Christ och i likhet med Slim Thompson har Shane Hughes arrangerat ”The After Party”-kursen.
– Vi letade efter något som skulle kunna hjälpa oss att navigera tillsammans genom den här tiden, berättar Shane Hughes.
Via en kollega upptäckte han ”The After Party” och först genomfördes kursen på prov i liten skala. Eftersom resultatet var lovande bestämde pastorsteamet att erbjuda materialet till församlingens hemgrupper.
– Även då fick vi riktigt bra feedback från våra ledare om bra samtal, att materialet var engagerande och dynamiskt.
Därefter gick församlingen ut med en ännu bredare inbjudan och i dag uppskattar Shane Hughes att omkring 200 personer har gått kursen. Men längs vägen har han också gjort en viktig upptäckt.
– Ju mindre rummet är desto bättre blir samtalet. De mest meningsfulla samtalen ägde rum i vardagsrum eller på kaféer.
Mer homogena kyrkor i dag
Såväl Slim Thompson som Shane Hughes konstaterar med sorg att många kyrkor i USA har blivit mer homogena på senare år. Församlingarna består i dag till större del av människor som tycker och tänker likadant. Enligt Shane Hughes blev det här ett stort problem under covidpandemin. Kyrkorna i Texas gavs då stora friheter att välja hur de ville förhålla sig till munskydd och vaccin.
– Plötsligt hade människor alternativ, de kunde välja om de ville gå till den där typen av kyrka eller den där typen av kyrka och det innebar att kyrkorna placerades i olika fack.
– I dag är mer sannolikt att du bara möter personer i kyrkan som håller med dig. I mina ögon låter det inte särskilt bibliskt.

Betonar vikten av hopp
I Mosaic Church i Waco avslutar Slim Thompson sin predikan med tre uppmaningar varav två direkt berör presidentvalet. Den första handlar om att be ”låt ditt rike komma”.
– Om du ber att Jesus ska bli herre över allt så medger du att det finns någon som är viktigare än en president i USA, säger han.
Den andra fokuserar på hoppet.
– Oavsett hur mörkt det blir, och det kan bli riktigt mörkt den här veckan och månaderna som kommer, oavsett hur mörkt det blir, ge inte upp.
– Ja, vi bör rösta. Ja, vi bör be för våra ledare. Men kom också ihåg att Jesus Kristus har uppstått från de döda. Och vi kan se att hela poängen med Uppenbarelseboken inte är att skrämma oss, utan att ge oss trygghet och förnya vårt hopp.