Nyheter
De vill skapa en lovsångskultur som passar alla
“Anonymiteten” i gemensam lovsång passar många unga. Texter viktiga när färre läser Bibeln

God musikkultur är att alla i en församling – både unga och äldre – kan tillbe och lovsjunga på det sätt som de är mest bekväma med. Det menar Hannes Olausson, Emelia Linusson och Hannes Emme i det nystartade nätverket TMU Extended.
De tre kommer från olika kristna sammanhang men har gått lovångsinriktningen på Bibelskola Livskraft tillsammans, vilken drivs av Team med uppdrag, TMU. I lördags var de i Huskvarna för att tala om ungdomar och lovsång under konferensen Lovsång 2023, vilket Dagen skrivit om.
Hur närmast livsviktig lovsången är för ungdomars kristna tro visades i rapporten Kristen tro på glid, som publicerades för drygt ett år sedan. Hannes Olausson, Emelia Linusson och Hannes Emme kan bara stämma in.
– Lovsång och tillbedjan är mitt sätt att närma mig Jesus. Det finns en frihet i lovsången som det inte går att sätta ord på, säger Hannes Emme, 22, när Dagen får ett samtal med de tre under lördagen.
Hannes Olausson, 24, ser hur lovsången på ett alldeles särskilt sätt passar in i den moderna ungdomskulturen.
– Unga gillar att vara anonyma, och har svårare för att be högt. Därför är lovsång, där många lovsjunger tillsammans, en väldigt gynnsam plats. ”Jag behöver inte höras, men kan ändå ge min respons”, säger han.

Läser Bibeln mindre
Samtidigt vet man att dagens ungdomar läser Bibeln i mindre utsträckning än tidigare generationer. Det gör att texterna i lovsången får en ökad betydelse.
– En sak som kan vara viktig att fundera på är vad vi sjunger. Förklarar vi evangeliet eller finns det bara med som i ett kort stick i låten? Hur förstår ungdomar lovsångerna, och hur bygger det deras gudsbild? säger Emelia Linusson, 22.
Hannes Olausson poängterar vikten i att sjunga lovsånger som upphöjer Gud och inte enbart lovsång riktade till oss själva.
– Det finns många underbara sånger som handlar om våra känslor i mötet med Gud, och sådana kan man absolut ha med. Men jag tror först och främst att vi behöver få sjunga om Jesus och vad han gör här och nu genom sin Ande, säger han.
Tillbedjanskultur för alla
De tre är överens om att en god tillbedjanskultur handlar om att få med alla generationer i en församling, och om att ge plats åt de uttryck som olika generationer trivs bäst med.
Emelia Linusson ger ett exempel på hur man kan göra för att låta äldres och yngres lovsånger samsas.
– När min bror och jag ledde lovsång vid ett möte för unga vuxna i Landsbro valde vi att i en låt kombinera O store Gud med Så stor är vår Gud, alltså en klassisk psalm med en rätt ny lovsång, säger hon.
– Sedan läste vi i Dagen att en kille som varit med på mötet inspirerats till att starta ”O store Gud”-kvällar för alla generationer i sin församling. Det är precis den friheten vi vill uppmuntra till.

Nytt nätverk
Genom det nätverk som de tre är med i, TMU Extended, kan tidigare elever bli en resurs för församlingar som söker kunskap, idéer och inspiration till exempel kring musik och lovsång. Just nu är omkring 20 personer med i nätverket, som denna höst fått ett tiotal förfrågningar.
– Det kan vara en församling som vill ha besök av ett lovsångsteam, en talare eller förebedjare, eller som vill ha inspiration och ledning, säger Hannes Emme.
Nätverket fyller också en annan viktig roll.
– Många elever reser hem igen efter utbildningen och kommer inte i funktion även om de vill. Men genom nätverket kan vi fortsätta att betjäna och vara aktiva, säger Hannes Emme.
Och Emelia Linusson har ett bibelord som uppmuntran till alla unga som tar plats i sin församling, inte minst inom lovsången:
– Vi har mycket att lära av 1 Timoteusbrevet, fjärde kapitlet: “Låt ingen se ner på dig för att du är ung, utan var en förebild för de troende i allt du säger och gör, i kärlek, tro och renhet.”