Nyheter
De vill stötta kyrkor som hjälper flyktingar
Erikshjälpen vill erbjuda ekonomisk hjälp och praktiskt stöd till kyrkor och organisationer som vill starta en insats för människor på flykt. "Vår erfarenhet visar att det inte rör sig om mycket pengar för att sätta igång en verksamhet", säger Daniel Grahn, generalsekreterare på Erikshjälpen.

Vad kan jag göra? Frågan har ställts runtom i Sverige de senaste veckorna, då flyktingsituationen blivit så pass akut att tv-tablåer stuvas om och torg fylls av människor som vill visa sitt stöd.
Pengar och kunskap
Nu vill den kristna organisationen Erikshjälpen göra en insats genom att dela med sig av det de har: pengar och kunskap.
– Vi har ett omfattande arbete bland flyktingar i Libanon och Ungern. Men vi måste ta ett grepp i Sverige också. En del har hört av sig till oss, och vi vill vara med och stödja dem som engagerar sig. Det finns många bra initiativ, men ibland saknas det medel, säger Daniel Grahn från Erikshjälpen.
Vad kan ni erbjuda en församling eller organisation som vill göra något praktiskt för flyktingar?
– Är det någon som har ett projekt som är på väg att starta så kan vi hjälpa till. Det kan till exempel handla om att hjälpa ensamkommande flyktingbarn i en kommun.
Daniel Grahn säger att den som vill får komma in med en ansökan, där de också kan få råd och tips på hur de kan jobba vidare.
Hur mycket pengar har ni att erbjuda?
– Vår erfarenhet är att det inte rör sig om mycket pengar, men för dem som vill sätta igång en verksamhet kan det vara mycket viktigt. Det kanske rör sig om fem tusen eller tjugo tusen kronor som kan bli en avgörande energi in i en verksamhet.
Var får ni pengarna ifrån?
– Vi är en verksamhet som får pengar av gåvogivare. En del pengar är öronmärkta till olika projekt i världen, andra pengar får vi använda fritt.
Daniel Grahn säger att nu finns ett stort behov att vara med och stötta flyktingmottagningen i Sverige, framför allt inför den kallare årstiden som står för dörren.
– Vi ser många nu som agerar kärleksfullt och medmänskligt. Det finns så mycket som bör göras, och bara fantasin sätter gränser.
Man ska alltså skicka in en ansökan, det låter som att ni arbetar lite som en myndighet själva?
– Det måste ske någon form av förfrågan. Vi är ändå rätt noga, för vi måste redovisa hur pengarna används. Det finns en viss byråkrati, men det har att göra med att vi inte vill att pengar försvinner.
Varför ska civilsamhället engagera sig för flyktingarna, räcker det inte med vad det offentliga bidrar med?
– För det första räcker inte deras resurser i den exceptionella krissituation som världen befinner sig. För det andra kan staten inte stå för det som civilsamhället är kallat till att göra mycket bättre, visa medmänsklighet och hantera människor på ett vänligare sätt.
Daniel Grahn exemplifierar också med sin egen hemkommun Habo, där politiker vänt sig till civilsamhället för att få hjälp.
– Jag tror att det är så i många kommuner. Systemen fungerar inte när trycket är så stort.
Goda råd är inte dyra
Förutom att kunna bidra med pengar vill Erikshjälpen också vara ett bollplank och dela med sig av sina kunskaper och sin expertis. Exempelvis ge tips och råd till dem som vill engagera sig för nyanlända flyktingar.
– Normalt sett heter det att goda råd är dyra. Men i det här fallet är vi väldigt förmånliga, säger Daniel Grahn om det kostnadsfria erbjudandet.
Hoppfulla. Murat och Ahmad Kader sitter på ett Öresundståg över från Köpenhamn till Malmö. De har flytt från Aleppo i Syrien. Kyrkor och andra organisationer som vill hjälpa nyanlända flyktingarna kan få stöd från Erikshjälpen.