Nyheter

Debatten om tro efter Roland Utbults tillfrisknande – detta har hänt

När Roland Utbult efter sin sjukhusvistelse tackade både sjukvårdspersonalen och Gud för sitt tillfrisknande från covid-19, tände han omedvetet stubinen till en ny ideologisk batalj kring synen på tro kontra vetenskap. Dagen reder ut de olika turerna i debatten.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
STOCKHOLM 201504245 Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen. Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Publisert Sist oppdatert

Kort efter sin intervju i Dagen talar Roland Utbult ut i SVT:s söndagsintervju med Mats Nyström (26 april). Dagen därpå gör han detsamma i en stort uppslagen DN-intervju (27 april). Reaktionerna låter inte vänta på sig.

Den 2 maj läxas KD-riksdagsmannen upp efter noter i en krönika skriven av GT-krönikören Csaba Perlenberg. Rubriken lyder: Bön botar inte covid-19. Perlenbergs fastslagande att tro och religion "har ingen som helst påverkan på vare sig tandvärk, nageltrång eller covid-19" utlöser ett flertal motreaktioner.

Dagens ledarskribent Frida Park kontrar den 5 maj under rubriken "Csaba Bene Perlenberg bygger halmgubbe om bönen för Utbult". Den 6 maj kallar Perlenberg hennes argumentation för "Ett journalistiskt haveri". Frida Park följer omgående upp med ytterligare en ledartext, den här gången rubricerad "Mer än lovligt fel om tron nu igen, Perlenberg" (6 maj). Parallellt med detta skriver Stefan Gustavsson på Världen idags ledarsida "Huvudlöst när Roland Utbult sågas i GT" (6 maj).

Den 7 maj säger två kristna riksdagsledamöter, Linda Modig, C, och Tuve Skånberg, KD, i en Dagenintervju att "för oss är det självklart att be".

I katolska magasinet Signum tar Syster Ingrid OSB till orda och ställer frågan "Arbetar Gud på intensiven?" (8 maj). Vid det här laget har diskussionens svallvågor också stänkt in över Svenska Dagbladet där ledarskribenten Maria Ludvigsson skriver en kommentar med rubriken "Pärleport även för Perlenberg" (10 maj).

Csaba Bene Perlenberg verkar allt annat än skakad och den 11 maj skriver han en ny GT-krönika, den här gången med den religiöst anstrukna rubriken "Lyssna på Tegnells evangelium". Krönikan inleds med följande rader:

"De som försöker göra frågan om covid-19 till en teologisk diskussion anför inga bevis för sina påståenden. Det är dags att göra avbön."

Några medlemmar i den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet spelar i en debattartikel i Kyrkans Tidning (13 maj) ut vetenskapskortet under rubriken "Forskning visar att bön kan bota".

Nu vaknar "Tankesmedjan", ett satirprogram i Sveriges Radio P3, som i avsnittet den 13 maj tar upp Csaba Bene Perlenbergs kritik mot troende riksdagsledamöter.

– Ursäkta en internationell, men det här är en debatt som bara kan utspela sig i Sverige för här är det ateismen som är fanatisk och inte religionen. Vi är så övertygade att ateismen är det intelligenta och rationella alternativet att vi inte ser att det är ateisten som är besatt av att propsa på sin tro på andra, inte då den stackars Roland som har bett för att bli frisk, lyder ett litet utdrag av Moa Wallins inslag i "Tankesmedjan".

Svenska Dagbladets Maria Ludvigsson hänger på igen och hyllar inslaget under rubriken "När P3 blev skolastikens uttolkare" (17 maj).

Där någonstans tror kanske många att diskussionen ska ebba ut – för den här gången. I stället tar den ny fart eftersom Abba-profilen Björn Ulvaeus på Svenska Dagbladets kultursidor dagen innan, den 16 maj, ställer kristen tro och vetenskap mot varandra. Dagens ledarskribent, tillika fristående Expressenkrönikören Joel Halldorf apostroferas som villolärare, dock utan att använda själva ordet.

"Varför skriva artiklar om allt är meningslöst, Ulvaeus?", kontrar Anders Piltz i Signum, också den texten publicerad den 16 maj.

I samma tidning som Ulvaeus tog till orda svarar John Sjögren. Han är inte imponerad av Abba-profilens resonemang. "Som troende tar man sig för pannan", lyder rubriken.

Kyrkans Tidnings ledarskribent Jonas Eek säger under glimten-i-ögat-rubriken "SOS – en text som blir till Waterloo" (18 maj) att Björn Ulvaeus SvD-text är "djupt problematisk och väcker frågor om synen på teologi och vetenskap".

På Sändarens ledarsida (20 maj) är rubriken "Kristendomskritik har fått en prislapp". Tidningens chefredaktör Robert Tjernberg konstaterar: "Priset för att raljera över kristendom har höjts, och skribenter kan inte längre dumförklara kristna utan motstånd. Men det kommer också att kräva mer av den som kallar sig kristen i den offentliga debatten."

Den 20 maj replikerar Joel Halldorf på Dagens ledarsida i en text som sammanfattas "Ovetenskaplig kritik av kyrkan, Ulvaeus".

"Gud verkar i och genom fysiska, kemiska, biologiska, historiska, sociologiska och psykologiska processer – inte i stället för dem", konstaterar Halldorf.

Fortsättning lär följa.

Powered by Labrador CMS